Z zelenimi zidovi zapuščene danske stavbe dobivajo novo življenje

Uredništvo , 18.11.20 ob 03:48

Danska s posebnim projektom v življenje vrača zapuščene stavbe, ki jih spreminja v stanovanjske bloke z zelenimi fasadami. Zelena pročelja so si v okviru Čuj, sodeluj zaželeli tudi Mariborčani …

S projektom Ørsteds Haver, nad katerim bdi podjetje Tegnestuen LOKAL, želi Danska zgradbe, ki trenutno samevajo in so tako ali drugače odslužile svojemu namenu, spet obuditi. Stavbe bodo tako dobile novo poslanstvo, hkrati pa bodo zaradi posebnih, z zelenjem preraščenih pročelij, tudi bolj energetsko varčne, predvsem pa okolju prijazne.

Ørsteds Haver, foto: Tegnestuen LOKAL

Prva se je pred preobrazbo znašla ena od najgrših stavb v kopenhagenski četrti Fredriksberg, ki so jo arhitekti spremenili v prijeten in udoben stanovanjski blok, na katerem raste kar 50 zelenih vrtov. Stavbi so namreč dodali majhne steklene balkone, na katere so zasadili vrtove, ki bodo služili kot naravna klima, hkrati pa bodo poskrbeli, da se bodo v pusto betonsko sosesko vrnile številne živalske vrste.

Si lahko zelena pročelja obetamo tudi v Mariboru?

Blok v četrti Fredriksberg je le začetek, saj si podjetje želi ozeleniti še več danskih zgradb, pri čemer jih Danska, ena od bolj zelenih držav v Evropi, če ne celo na svetu, več kot podpira. Nad novostjo so navdušeni tudi prebivalci, ki se v prisotnosti zelenja počutijo veliko boljše. Podjetje Tegnestuen LOKAL je aktivno tudi pri številnih drugih projektih, ki pa sledijo njihovi osnovni misli trajnostne, celostne in naravi prijazne ter predvsem zelene gradnje.

Nekaj predlogov za zelene zidove, fasade, terase in celo zelene strehe se je znašlo tudi na platformi Čuj, sodeluj, ki deluje v okviru participativnega proračuna Mestne občine Maribor, le upamo pa lahko, da bomo lahko katerega od teh v bližnji prihodnosti tudi občudovali.

Nekaj predlogov za zelene zidove, fasade, terase in celo zelene strehe se je znašlo tudi na platformi Čuj, sodeluj, ki deluje v okviru participativnega proračuna Mestne občine Maribor, le upamo pa lahko, da bomo lahko katerega od teh v bližnji prihodnosti tudi občudovali. Zelene predloge si lahko ogledate na naslednji povezavi.