Vetrne elektrarne so 26. decembra ustvarile več kot polovico vse tisti dan v Veliki Britaniji proizvedene elektrike. Proizvodnjo je okrepila nevihta, poimenovana Bella. Britanska vlada, ki se usmerja v obnovljive vire, želi, da bi do leta 2030 vetrne elektrarne v letni bilanci proizvodnje električne energije dosegle 30-odstotni delež.

Delež vetrne energije v dnevni proizvodnji energije je bil v 26. decembra 50,67-odstoten. S tem so Britanci popravili rekord iz avgusta, ko so vetrne elektrarne v enem dnevu proizvedle 50-odstotkov elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanci so podatke o rasti vetrne energije pospremili z zadovoljstvom in ocenili, da gre spodbudno novico pred podnebno konferenco, ki bo prihodnje leto potekala v Glasgowu.

Leto 2020 je bilo rekordno na področju obnovljivih virov energije

Poleg vetrne energije pa Velika Britanija pri doseganju brezogljične energetike stavi tudi na jedrsko energijo in uporabo biomase, ki naj bi odtehtale za zmanjšanje rabe premoga v termoelektrarnah.

Britansko združenje električnih energetikov je ocenilo, da je bilo leto 2020 rekordno na področju obnovljivih virov energije. “Leto 2020 je bilo najbolj zeleno v zgodovini britanskega električnega sistema, opazen je bil padec izpustov toplogrednih plinov,” so sporočili.