V Združenih državah Amerike ob hišah prepovedujejo zelene trate

Uredništvo , 15.10.23 ob 16:55

V Las Vegasu so odslej zelene trate pred hišami prepovedane, namesto tega pa so prebivalci naprošeni, da raje zasadijo okolju prijaznejše rastline.

V Združenih državah Amerike ob hišah prepovedujejo zelene trate

Že ameriški filmi skrbno negovane ameriške trate, ki jih njihovi lastniki pogosto zalivajo tudi sredi najhujše suše, pogosto izpostavljajo kot komični, stereotipni ameriški element. Toda resnica je vse prej kot komična. Travnate zaplate ob ameriških hišah so namreč krive za kar tri četrtine porabe vode ameriških gospodinjstev!

Za trajnostno ozelenjevanje tudi finančne nagrade

Tako z novo pobudo Kalifornija svojim prebivalcem obljublja kar 2 dolarja nagrade za vsak odstranjeni delček v velikosti 0,09 kvadratnega metra (ang. »1 square feet«).

PREBERITE ŠE: Ob slovenski avtocesti odslej še tretja vetrnica

Ob tem so nekatere zvezne države in mesta stopili še korak naprej in trate ob hišah celo prepovedali. Tako morajo vse hiše, zgrajene od letošnjega avgusta dalje, namesto trave ob hiši raje zasaditi kaj drugega, bolj okolju prijaznega.


V celotnem projektu odstranjevanja trave bo odstranjenih kar 1 618.74257 hektarjev nefunkcionalnih travnatih površin, s čimer bo prihranjenih 37 854 117 840 litrov vode.


V nasprotju s pričakovanji pa odziv javnosti ni bil negativen, saj je iniciativo podprlo nekaj manj kot 90 % prebivalcev, kar je znak, da se tudi gospodinjstva sama zavedajo ogromne porabe vode.

Vir: Yahoo