Nemška kanclerka Angela Merkel si prizadeva za več zelenih površin v mestih, slednje pa bi pripomogle tudi k boju proti visokim temperaturam in podnebnim spremembam.

Kanclerka Angela Merkel je v enem svojih nedavnih govorov poudarila, kako pomembno za našo bodočnost je zeleno urbano planiranje. Več zelenih površin lahko namreč prispeva k zniževanju temperatur ter hlajenju mest, kar je ob poletni vročini še posebej dobrodošlo.

Za zdravo kmetijstvo in žive gozdove

Merklova ozelenjevanje tako podpira s številnimi projekti, več sredstev pa se bo namenilo tudi obširnemu pogozdovanju. Sajenje zelenih rastlin, ki prispeva k ohlajanju ozračja, je ključno tudi za poljedelstvo, ki se v poletnih mesecih zadnjih let sooča s sušo, medtem ko gozdove pestijo predvsem neobvladljivi požari. Da bi se obnovilo gozdove, ki so jih v preteklih letih pokončali plameni, bo potrebno zasaditi približno milijon novih dreves oziroma 110 000 hektarja gozda.

Da bi se obnovilo gozdove, ki so jih v preteklih letih pokončali plameni, bo potrebno zasaditi približno milijon novih dreves oziroma 110 000 hektarja gozda.

Zvezna vlada je z željo po učinkovitem boju proti klimatskim spremembam vzpostavila tudi Fond za energijo in klimo, ki obsega 4,5 milijarde evrov, ta pa je namenjen predvsem financiranju obnovljivih virov energije, varčevanju z energijo, programu zaščite podnebja, različnim ekološkim projektom in spodbujanju elektromobilnosti.

Vir: Eko Vjesnik