Na 23. april vsako leto obeležujemo kot Dan v rabljenih oblačilih, ki nas spodbuja k razmisleku o naši potrošniški kulturi in njenih učinkih na okolje. Pridružite se mu lahko tudi letos!

Letos se organizacije Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj, ponovno združujejo in pozivajo organizacije ter posameznike k sodelovanju v tej pobudi.

Zakaj Dan v rabljenih oblačilih?

Slovenci v povprečju na leto zavržemo 12,3 kg oblačil na osebo, kar ima resne posledice za okolje, velike količine zavrženih oblačil pa se izvozijo v države, kot je Kenija, kjer končajo na globalnem pokopališču hitre mode. Poleg tega je 1 od 3 kosov izvoženih oblačil tako slabe kakovosti, da postane odpadek, kar je v veliki meri posledica dejstva, da je 70 % naših oblačil izdelanih iz plastike.

Pri Zero Waste Europe so pripravili smernice za bolj krožno tekstilno industrijo, vendar pa sistemske spremembe ne bodo prišle čez noč. Zato organizacije, ki stojijo za Dnevom v rabljenih oblačilih, pozivajo k spremembi vsakdanjih navad.

Poudarjajo, da je 23. april priložnost, da se družbena omrežja preplavijo s sporočili in fotografijami v duhu #DanVRabljenihOblačilih, saj lahko le s pozitivnim zgledom prispevamo k popularizaciji oblačil iz druge roke.

Kako sodelovati?

Vsak izmed nas lahko prispeva k tej pobudi. Lahko si izbere svoja najljubša rabljena oblačila, jih izmenja s prijateljem_ico, pobrska po omari za starimi oblačili ali kakšno oblačilo predeluje. Nato se lahko fotografira z napisom #DanVRabljenihOblačilih ter to objavi na svojih družbenih omrežjih in označi #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.

Če želite biti resnično pogumni, lahko dodate še zgodbo o svojem izbranem rabljenem oblačilu in jo delite s svojimi prijatelji in sledilci. Poleg tega pa so k sodelovanju vabljeni tudi podjetja, nevladne organizacije, šole in druge ustanove, ki lahko za obeležitev dneva prijavijo dogodke za spodbujanje ponovne rabe oblačil in podaljševanje njihove življenjske dobe.

Vir: Ekologi brez meja; Obleka naredi človeka