Leto 2020 ni le leto koronavirusa, ampak je leto, ko smo dosegli rekord na področju zelene energije. Še nikdar se ni namreč obnovljivih virov energije uporabljalo toliko kot letos …

Obnovljivi viri energije so v letošnjem letu dosegli rekordno rast, ob izjemni novici Mednarodne energetske agencije pa so se tuji mediji pošalili, da zmagovalec leta 2020 ni koronavirus, ampak zelena energija.

Letos države okrevajo tudi z zelenimi naložbami

Ne le to, kar 90 % letos vzpostavljene proizvodnje energije je zelene, ustvarjene iz obnovljivih virov. Številne države so se namreč ob finančni pomoči samostojnim podjetnikom, socialno ogroženim družinam ter prizadetemu gospodarstvu odločile še za en ukrep – subvencije ali finančne nagrade za vse, ki bodo v letošnjem letu tako ali drugače podprli premik v bolj zeleno prihodnost. Italija je tako subvencionirala gradnjo domačih sončnih elektrarn oziroma nameščanje solarnih panelov ter energetsko obnovo fasade, precej držav pa je prebivalcem ponudilo pomoč pri nakupu bolj zelenega avtomobila.

Italija je tako subvencionirala gradnjo domačih sončnih elektrarn oziroma nameščanje solarnih panelov ter energetsko obnovo fasade, precej držav pa je prebivalcem ponudilo pomoč pri nakupu bolj zelenega avtomobila.

Le 10 % energije nove, letošnje generacije je še odvisne od plina ali premoga, številka pa bo prihodnje leto skoraj nična. Bliskoviti trend napoveduje, da se bomo uporabe premoga rešili že do leta 2025, s čimer bomo prekinili začarani krog onesnažujoče uporabe neobnovljivih virov energije, med katerimi je v zadnjih desetletjih dominiral premog.

Kupcev delnic zelene energije dvakrat več

Na povečano zanimanje za obnovljive vire energije so vplivale tudi podobe narave, ki se je v prvem koronskem valu, po tem, ko se je svet za nekaj časa skoraj povsem ustavil, prerodila. Podatki o čistejšem zraku ter vračanju živalskih vrst v mesta so prepričali marsikoga, predstavniki Mednarodne energetske agenciji pa so poudarili, da se je od spomladi močno povečalo število izdelovalcev produktov, vezanih na obnovljive vire energije, podvojilo pa se je število kupcev delnic družb, ki se ukvarjajo s sončno energije. Tudi investitorji bolj velikodušno vlagajo v nekoliko bolj zeleno energijo, še doda agencija v najnovejšem poročilu.

Predstavniki Mednarodne energetske agenciji pa so poudarili, da se je od spomladi močno povečalo število izdelovalcev produktov, vezanih na obnovljive vire energije, podvojilo pa se je število kupcev delnic družb, ki se ukvarjajo s sončno energije.

Največji porast »zelene« energije beleži predvsem trg Združenih držav Amerike, z novoizvoljenim predsednikom Bidenom, ki v nasprotju s svojim predhodnikom ne dvomi v obstoj klimatske krize ter obljublja takojšnjo sklenitev vseh prekinjenih okoljskih sporazumov, pa se bo vlaganje v obnovljive vire energije še povečalo. Biden namreč poudarja, da skrb za okolje postavlja visoko na lestvico nacionalnih prioritet, le upamo pa lahko, da bo podobno strategijo ubralo tudi naše državno vodstvo.

Poročilo Mednarodne energetske agencije (IEA) najdete na naslednji povezavi