Natisnjen zrezek – rešitev za podnebje?

Uredništvo , 03.12.21 ob 13:14

Reja živine za mesno industrijo je eden največjih onesnaževalcev planeta, zato okoljevarstveniki spodbujajo k manjši porabi mesa. Če se mu nikakor ne morete upreti, znanost vedno znova predstavlja nadomestke … Tokrat je tu natisnjen 3D zrezek!

Natisnjen zrezek – rešitev za podnebje?

Mednarodno podjetje Redefine Meat, ki ima svoje podružnice v Londonu, Amsterdamu, Berlinu in Tel Avivu ter se ponaša s slavnim kuharjem Marcom Pierrom Whiteom, je nedavno predstavilo najnovejšo alternativo mesnim dobrotam.

Noviteto so pogumno preizkusili svetovni kuharji, investitorji, gostinci in celo zmagovalci preteklih Masterchefov na posebnem dogodku, na katerem je natakar gostom že kar takoj ponudil čudno pipeto z rdečo tekočino in jih povprašal, ali ta nima okusa kot kri. Kasneje so imeli priložnost poskusiti poseben zrezek, natisnjen s 3D tiskalnikom, za katerega so nekateri vegani izjavili, da je skorajda preveč podoben mesu.

Boljše kot »original«?

Alternativ mesninam, pa tudi ostalim živalskim izdelkov je danes na trgu malo morje, z lahkoto in po dostopnih cenah pa jih lahko najdemo tudi v slovenskih trgovinah. Vseeno marsikateri izdelek, kot so recimo veganski siri, veganska salama in podobno, še zdaleč ne ustrezajo svojemu imenu. Številni vegetarijanci in vegani nimajo nič proti, saj menijo, da ni potrebe po tem, da alternative izdelamo tako, da bodo povsem podobne »originalom«, medtem ko nekatere razlika v okusih strašno moti.

Novi izdelek podjetja Redefine Meat to razliko odpravlja in to celo tak zelo, da bi novi zrezek lahko stegli prav v vsaki restavraciji, pa tudi zagrizeni mesojedci, ki se za nič na svetu ne bi odpovedali mesu, ne bi opazili razlike. Z novim, 3D tiskanim izdelkom je namreč uspelo podjetju doseči doslej nedosegljivo – teksturo mesa, ki je doslej z rastlinskimi nadomestki ni bilo mogoče poustvariti. V izdelku se tako skrivajo soja, grah, pesa, čičerika, kokosova maščoba in podobno, pa vendar v kombinaciji z zmožnostmi sodobne tehnologije dajejo povsem drug okus.

Pomembna in res impresivna novost je tudi ta, da so v podjetju odkrili, kako doseči razlike v okusu, kar pomeni, da bodo na svoj račun prišli ljubitelji različnih vrst mesa, vse od govedine, do perutnine, ovčetine in podobno. Res impresivno, ne? Bi tudi vi poskusili tako »meso«? Bi ga bili zavoljo varovanja našega planeta jesti namesto pravega?

Vir: Guardian