Naravne vire za letos smo v Sloveniji izčrpali že aprila

Uredništvo , 05.08.21 ob 03:04

Konec julija je zaznamoval dan ekološkega dolga, ki vsako leto predstavi datum, ko smo Zemljani s svojim izkoriščanjem Zemljinih naravnih virov izčrpali letno zalogo, žal pa ta datum vsako leto dosežemo hitreje …

Naravne vire za letos smo v Sloveniji izčrpali že aprila

Letos smo Zemljani naravne zaloge virov našega planeta, ki jih je Zemlja sposobna sproti obnoviti, izčrpali že julija, medtem ko so nekatere države svojo odmerjeno zalogo izčrpale že veliko prej – Slovenija na žalost že 30. aprila. Preostanek leta tako ves svet živi v t.i. ekološkem dolgu, ko kljub temu, da se zavedamo, da Zemlja zalog naravno ne more več obnoviti, te še naprej izčrpavamo in izdatno kopičimo emisije ogljikovega dioksida v naši atmosferi.

Katere države najbolj premišljeno trošijo Zemljine vire?

Dan ko svet doseže mejo, vsako leto prihaja hitreje in glede na datume zadnjih let si res ne moremo čestitati. Kako so se odrezale posamezne države?

Med najbolj požrešnimi sta Katar in Luksemburg, ki sta vire izčrpala že v februarju, medtem ko z viri najbolj premišljeno upravljajo na Kubi, v Iraku, Egiptu, Gvatemali, Nikaragvi, Ekvadorju in v Indoneziji. Slovenija se nahaja med večjimi potrošnicami, saj je tako kot Koreja, Švedska, Finska, Singapur, Norveška, Savdska Arabija, Izrael, Rusija, Irska in Nizozemska svojo zalogo izčrpala že v aprilu. Več podatkov o državah si lahko ogledate na grafičnem prikazu Zemlje z datumi, več pa preberete na naslednji povezavi.