Večja mesta se premikajo v smer trajnostne mobilnosti, številna središča pa se posledično zapirajo za osebne avtomobile, kar pomeni, da nekdanja parkirna mesta v mestnem jedru ne služijo več svojemu namenu. Nemška mesta so se jih odločila uporabiti drugače in nanje postaviti »parklete«, majhne lesene ploščadi s klopmi, stoli in mizicami, ki mimoidočim ali tamkajšnjim stanovalcem ponujajo prostor za oddih in druženje.

Freiburg se je odločil storiti še korak dlje in je v okviru programa »Dein Dach kann mehr« začel na »parklete« nameščati sončne celice. Za solarne celice ali mini sončne elektrarne lahko v tem projektu prosijo tudi tamkajšnji meščani, ki si lahko tako s pomočjo številnih ugodnosti in subvencij slednje namestijo na svoje strehe.

Freiburg, mesto domačih sončnih elektrarn

V Freiburgu se najpogosteje nameščajo majhni sončni kolektorji modela Sunman z močjo 300 W, saj so ti veliko lažji kot klasični in zato bolj primerni za ulične »parklete«. Električna energija, ki jo s pomočjo sončeve proizvedejo mini strešne elektrarne, je več kot dobrodošla, saj lahko dolgoročno pomembno zmanjša stroške, energijo »parkletov« v Freiburgu pa s pridom izkoriščajo predvsem okoliške kavarne.

Freiburške oblasti v zadnjih mesecih opažajo celo trend postavljanja majhnih solarnih panelov na domačih balkonih, navdušenje tamkajšnjih meščanov nad obnovljivimi viri energije pa lahko hitro privede do tega, da bo večina hiš in stanovanj opremljenih z lastnimi sončnimi elektrarnami.

Vir: Ekovjesnik