Naša soseda si želi v sodelovanju z 11 občinami zgraditi več sončnih elektrarn v skupni moči 120 MW, obnovljivim virom energije pa namenjajo vse več denarja.

Tudi na Hrvaškem se postopoma preusmerjajo v obnovljive, okolju bolj prijazne vire energije, z enim najnovejših projektov pa so si zadali cilj zgraditi več sončnih elektrarn, ki bi dosegle moč 120 MW. V preteklih mesecih je tako potekalo dogovarjanje z lokalnimi skupnostmi hrvaških mest in vasi, za sodelovanje v procesu izgradnje sončnih elektrarn pa so se odločile občine Kršan, Lipovljani, Sućuraj, Viljevo in Mali Lošinj, Bedekovčina in Marijanci ter mesta Lipik, Novska, Križevci, Ludbreg.

Nad projektom bdi hrvaški proizvajalec električne energije HEP, svojo vizijo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi pa vidijo kot odlično priložnost, da se občine, mesta in vasi aktivno vključijo v odločanje, pripomorejo k hitrejši izgradnji sončne elektrarne in od blizu spoznajo koristi rabe obnovljivih virov energije.

Vse bolj zelena Hrvaška

HEP se v zadnjem času podaja v velike investicije – trenutno se gradi veliki hidroenergetski kompleks Kosinj – Senj 2, ki je označen kot največji taki projekt na Hrvaškem, dosega pa vrednost 3,4 milijarde kun, Elektrarna Zagreb bo dobila novi visokoučinkoviti blok, v procesu gradnje pa so še vetrna elektrarna Korlat ter šest sončnih elektrarn.

V HEP-u si prizadevajo, da bi imeli v roku desetih let kar 1500 megavatov novih proizvodnih kapacitet, od tega 350 megavatov v vetrnih ter prav toliko v sončnih elektrarnah.

V HEP-u si prizadevajo, da bi imeli v roku desetih let kar 1500 megavatov novih proizvodnih kapacitet, od tega 350 megavatov v vetrnih ter prav toliko v sončnih elektrarnah. Ocenjujejo, da bodo v solarne elektrarne v prihodnjih letih vložili kar 750 milijonov kun, precej sredstev pa se hrvaškim energetsko-klimatskim ciljev namenja tudi iz evropskih fondov.

Vir: HEP