Na Dunaju rečno rastlinje spreminjajo v ekološko embalažo

Uredništvo , 14.03.21 ob 03:45

Nekaj časa je Dunaj pokazal, kako se da okolju prijazno iz odpadnih voda odstranjevati mulj, tokrat pa dokazujejo, da je mogoče uporabiti tudi rečne rastline in jih spremeniti v ekološko, razgradljivo embalažo.

Na Dunaju rečno rastlinje spreminjajo v ekološko embalažo

Ideja se je porodila raziskovalcem na dunajski univerzi BOKU (Universität für Bodenkultur Wien), ki so poskusili iz makrofitov oziroma vodnih rastlin, ki uspevajo v Donavi, zasnovati biorazgradljivo embalažo. Količina vodnega rastlinja se je namreč v zadnjih letih zaradi temperaturnih in kemičnih sprememb vode močno povečala, rastline pa lahko tako v štirih tednih zrastejo kar 2 metra, s čimer v Donavi, rečnem prometu in čistoči vode povzročajo kar nekaj težav.

Po uporabi pa kar na kompost

Ob tem biorazgradljiva embalaža tako reši kar dva problema – problem razraščanja vodnega rastlinja in problem odpadne embalaže, ki je danes v povprečju še vedno plastična in zato okolju izjemno neprijazna. Z makrofiti se je Dunaj sicer uspel spopadat tudi sedaj, saj so odvečne količine uporabili kar za mestni kompost, ki se je po dodatku vodnega rastlinja izkazal za še posebej bogatega.

Ob tem biorazgradljiva embalaža tako reši kar dva problema – problem razraščanja vodnega rastlinja in problem odpadne embalaže, ki je danes v povprečju še vedno plastična in zato okolju izjemno neprijazna.

Kaj lahko povemo o biorazgradljivi embalaži na osnovi makrofitov? Dunajski znanstveniki zatrjujejo, da so možnosti uporabe skoraj neomejene, odlično pa se jo lahko uporablja namesto plastične embalaže za enkratno uporabo ter embalaže za prodajo sadja in zelenjave, vse to pa lahko po uporabi preprosto odvržemo v domači kompost. Projektu raziskovalcev univerze BOKU je že dobil mednarodno priznanje in prestižno nagrado na področju zaščite okolja Energy globe, z nadaljevanjem pa se mu gotovo obeta še katera.

Vir: Ekovjesnik, Boku