Čeprav je pridobivanje električne energije s pomočjo vetra gotovo ena od bolj zelenih rešitev, pa so bile do sedaj vetrnice okolju precej škodljive. Odslej ne bodo več!

Podjetje Siemens Gamesa je nedavno svetu predstavilo prve vetrne turbine, ki jih je mogoče reciklirati, vetrnice s prvimi tovrstnimi turbinami pa bodo najprej začele energijo proizvajati na priobalni vetrni farmi nemškega podjetja Kaskasi. Podjetje Siemens Gamesa je turbine izdelalo v  svoji tovarni v Aalborgu na Danskem, po inovaciji pa so se strinjali, da bodo delovanje v praksi najprej preizkusili v nemški vetrni farmi, ki se nahaja na območju Severnega morja.

Rezila turbin so izdelana iz kombinacije materialov, zlepljenih s posebno snovjo, ki zagotavlja, da so trdna, hkrati pa dovolj fleksibilna in zračna. Posebno lepilo se bo tako v postopku recikliranja ob toploti in z dodatkom kisline raztopilo, turbina pa bo razpadla na osnovne dele oziroma na osnovne materiale, ki jih bo mogoče ponovno uporabiti ali pretvoriti v kaj drugega.

Zaenkrat turbine le kot primer dobre prakse in navdih za prihodnost

Pilotno je podjetje izdelalo šest recikliranih rezil oziroma turbin vsako od njih je dolgo 81 metrov. Zaenkrat njihova izdelava še ni optimizirana, v podjetju pa se zavedajo tudi, da turbine kljub svoji pozitivni okoljski noti trenutno niso niti približno konkurenčne ostalim turbinam na trgu, zato bo potrebno še precej časa in inoviranja, da bomo lahko tovrstne turbine uporabljali povsod po svetu.

Morda se zdi, kot da je vetrnih farm tako malo, da se z njihovimi odpadki ni vredno ukvarjati, a le podatki podjetja Siemens Gamesa kažejo, da se bo to do leta 2050 ukvarjalo s toliko vetrnimi projekti, da bo skupna dolžina vseh rezil obmorskih vetrnih farm dosegala dolžino 22 000 kilometrov, teža vseh rezil pa bo obsegala skoraj 10 milijonov ton!

Vseeno pa inovatorje preganja obet prepovedi odlaganja odpadkov vetrnih farm, ki bi ga naj obravnavala Evropska komisija – ta bi naj odlaganje vetrnih turbin z letom 2025 popolnoma prepovedala. Morda se zdi, kot da je vetrnih farm tako malo, da se z njihovimi odpadki ni vredno ukvarjati, a le podatki podjetja Siemens Gamesa kažejo, da se bo to do leta 2050 ukvarjalo s toliko vetrnimi projekti, da bo skupna dolžina vseh rezil obmorskih vetrnih farm dosegala dolžino 22 000 kilometrov, teža vseh rezil pa bo obsegala skoraj 10 milijonov ton! V podjetju so se tako obvezali, da vse svoje turbine naredijo primerne za recikliranje najkasneje do leta 2040, mi pa upamo, da jim uspe čimprej.

Vir: Balkan Green Energy News