Krsta iz micelija: Posmrtno vračilo naravi

Pija Ferk, 28.11.23 ob 03:20

Nizozemsko startup podjetje prodaja krste, ki se razgradijo v 45 dneh po pokopu.

Krsta iz micelija: Posmrtno vračilo naravi

Podjetje Loop Biotech, ustanovljeno leta 2020, izdeluje tako krste kot model žare ter izdelke prodaja v Evropi in Združenih državah Amerike. Ustanovitelja Lonneke Westhoff in Bob Hendrikx sta na svoji spletni strani izrazila željo, da bi naredila nekaj, kar bi “človeštvu omogočilo pozitiven odtis.”

Dvojica je dejala, da ju navdušujejo gobe in kako lahko vzamejo mrtva, podrta drevesa ter jih spremenijo v novo življenje. “To naju je pripeljalo do spoznanja, kako pomembna je vloga, ki jo ti organizmi igrajo v naravnem krogu življenja,” sta zapisala. Njihove krste omogočajo, da človeški ostanki postanejo vir hrane za zemljo, je Hendrikx povedal za USA TODAY. Dejal je, da je ideja koristna, saj pogrebna industrija in materiali, kot so nagrobni kamni, lahko povzročijo veliko onesnaževanja.

Kako deluje micelij?

Večina raziskovalcev se osredotoča na rastline in organizme nad zemljo, nedavna odkritja pa kažejo, da najbolj ključna bitja na Zemlji živijo pod nami. Micelij je podzemno koreninsko omrežje gob, ki velja za največjega reciklirnega mojstra v naravi. Edinstvena moč micelija je v njegovi sposobnosti deljenja hranil, komuniciranja z gozdnim dnom in izboljšanja kakovosti tal. Njegova sposobnost spreminjanja mrtve organske snovi v novo življenje naredi ta organizem gonilno silo v naravnem krogu življenja.

Za izdelavo krst podjetje goji gobe in jih kombinira z vlakni konoplje. Skupaj micelij in vlakna konoplje rastejo sedem dni v kalup. Krste pa se razgradijo v 45 dneh, je razložil Hendrikx. Izdelki podjetja se lahko uporabljajo pri tradicionalnih pokopih, kremacijah in naravnih pokopih, kjer je mogoče na vrh groba posaditi drevo. Ko to nastane, postanejo človeški ostanki nov vir hrane za drevo.

Hendrikx je dejal, da se je podjetje začelo kot del študijskega projekta na Tehniški univerzi v Delftu na Nizozemskem. Želel je narediti nekaj, kar bi pomagalo ljudem pustiti pozitiven odtis na Zemlji ali vsaj zmanjšati v veliki meri negativen odtis, ki ga človeštvo pušča za sabo.

“Ko umremo… bi morali vrniti naravi namesto, da dajemo še en odtis,” je dejal.