Videti je, da bo naziv pripadel Oslu, ki se bo lahko kmalu pohvalilo s prvim povsem električnim sistemom javnega prevoza.

Norveška prestolnica je na dobri poti do tega, da postane prvo mesto na svetu s sistemom javnega prevoza, ki bo v celoti električen, kar bi se naj zgodilo že do konca leta 2023. To ni edini cilj, ki si ga zadajajo v Oslu, saj želijo do konca leta 2030 postati prvo brezemisijsko mesto na svetu. Ambiciozno!

Električni celo trajekti!

Pomemben korak bo tako predstavljala zamenjava vseh mestnih dizelskih avtobusov z električni, kar bo sicer prineslo precejšnje stroške, a v norveški prestolnici kljub temu verjamejo, da dolgoročni pozitivni učinki odtehtajo. Tako bo na dolgi rok cenejše že samo vzdrževanje, da o okoljski koristi sploh ne govorimo.

V Oslu želijo do konca leta 2030 postati prvo brezemisijsko mesto na svetu.

Električni avtobusi so samo zadnji korak, saj je vse ostalo v Oslu že elektrificirano – vključno s trajekti, ki vozijo po fjordu! Zelo priljubljeni so tudi električni tramvaji, ki vozijo po prestolnici, prebivalci Osla pa zelo radi sedejo tudi na kolo in se popeljejo po številnih zgledno urejenih kolesarskih stezah.

Vir: Euronews