Morda se novica res ne sliši kot nekaj izjemnega ali vrednega omembe, a karlovški uspeh z obetom velikega geotermalnega projekta kaže, da se tudi naša južna soseda hitro pomika v smer zelene, trajnostne prihodnosti. Upajmo, da ji kaj kmalu sledimo tudi mi … Karlovcu je bilo tako na nedavnem izboru, v katerem je sodelovalo 11 evropskih držav s kar 75 projekti, odobreno financiranje projekta Geothermal Energy Utilization Potential in the city of Karlovac – GEO4KA, ki poteka v okviru programa Horizon 2020 ter evropske iniciative European City Facility (EUCF).

V prvi fazi se bo s podeljenimi 60 tisočimi evri financiralo izdelavo investicijskega koncepta, študije izvedljivosti, poslovnega plana ter plana izvedbe projekta GEO4KA, pri tem pa bo Karlovcu na voljo vsa potrebna strokovna pomoč. A projekt je le začetek, saj se bodo po koncu izvedenih korakov mestu odprle številne priložnosti za koriščenje geotermalne energije.

Geotermalna energija – kaj je to?

Slednja se zdi od vseh obnovljivih virov energije najmanj poznana, a na mestih, kjer jo je mogoče koristiti, ponuja ogromno priložnosti. Po uporabi geotermalne energije je znana predvsem Islandija, kjer je zemlja vroča že malo pod površjem, kar omogoča široko uporabnost toplote ter učinkovito ogrevanje domov. Sicer se do zemeljske toplote običajno prihaja s pomočjo vrtin, ki lahko segajo od 2000 pa vse do 6000 metrov globoko. Glavni adut geotermalne energije je njena »zelenost«, saj je čista, ne proizvaja emisij ter je skoraj neusahljiva.

In kar je najpomembnejše, če vetrnice delujejo le ob vetru, sončne elektrarne pa zgolj podnevi, lahko geotermalne elektrarne delujejo ves čas.

V primerjavi s hidroelektrarnami ali vetrnimi elektrarnami proizvodnja električne energije s pomočjo zemljine toplote ni sporna za biodiverziteto ter ne zavzame veliko prostora ter je zanesljiva in dolgoročna. In kar je najpomembnejše, če vetrnice delujejo le ob vetru, sončne elektrarne pa zgolj podnevi, lahko geotermalne elektrarne delujejo ves čas.

Vir: Karlovac.hr