Meščani Dunaja, seveda. Tamkajšnje energetsko podjetje namreč posameznim lokalnim skupnostim omogoča izgradnjo manjših sončnih elektrarn za lastne potrebe, danes pa jih lahko v celem mestu naštejemo že kar 27!

Foto: Wien Energie

Vse od leta 2012 dunajsko energetsko podjetje Wien Energie med drugim meščanom omogoča, da se povežejo ter v svoji bližini skupaj s sostanovalci in sosedi postavijo sončno elektrarno za lastne potrebe. Prva tovrstna sončna elektrarna je bila tako postavljena že v istem letu, danes, skoraj desetletje kasneje, pa je vzoru sledilo še več skupnosti, na Dunaju pa lahko najdemo kar 27 sončnih elektrarn, ki so v celoti v lasti meščanov. Po predvidevanjih bi lahko prav te sončne elektrarne mestu prihranile kar 7,2 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je skoraj nepredstavljivo!

27 + 1 = zelena zmaga

In kako postanemo lastnik 28. sončne elektrarne? Wien Energie ponuja posebne bone za 250 evrov, z nakupom katerih se lahko meščani priključijo k trenutni gradnji – prav v tem času se namreč gradi največji solarni kompleks v vsej Avstriji, ki se bo razprostiral na 12,5 hektarjih (kar je skoraj 15 nogometnih igrišč) ter bo deloval z močjo 11,45 MW. Ocenjuje se, da bo nova velikanska sončna elektrarna letno proizvedla več kot 12 GWh energije, kar bo dovolj za skoraj 9000 dunajskih gospodinjstev, 25 000 solarnih panelov pa bo odgovornih za 4200 ton manj ogljikovega dioksida letno.

Meščani Dunaja so v svoje sončne elektrarne do sedaj vložili že izjemnih 27 milijonov evrov!

Foto: Wien Energie Merlin Barholomaus

Nova, že kar 28. sončna elektrarna v lasti meščanov, se nahaja v okrožju Donaustadt, zaključek del ter njeno delovanje pa se predvidoma obeta že letos. Trenutno je na prodaj 5000 prej omenjenih vavčerjev, z lastništvom pa bodo prebivalci lahko čez čas dobivali tudi posebne ugodnosti kot so nižji računi za elektriko in celo manjši deleži profita sončne elektrarne! V Wien Energie so na nove modele poslovanja izjemno ponosni, prepričani pa so, da prav tovrstni sistemi predstavljajo prihodnost energetske oskrbe, ki mora biti zelena in trajnostna.

Vir: Wien Energie, Ekovjesnik