Ob trenutnem dogajanju obstaja strah, da vsa prizadevanja za skrb okolja, ki smo jih izborili v zadnjih letih, potonejo v pozabo. Morda pa ne in so fotografije prebujajoče narave, ki lahko ob odsotnosti ljudi končno zadiha, dovolj veliko opozorilo, da nadaljujemo …

Sedaj, ko pandemija vse druge tematike potiska v ozadje, nikakor ne smemo pozabiti na okoljska prizadevanja preteklih let.

Spomnimo se le lanskega uničujočega požara v Amazonskem pragozdu in letošnje goreče Avstralije, dveh dogodkov, ki sta našo pozornost ujela le za kratek trenutek. Sedaj, ko pa bo potrebno na novo premisliti življenje po koronavirus, je čas, da dodamo tudi več kot nujno potrebno skrb za okolje. Ne le v besedah, ampak predvsem dejanjih.

Globalna tveganja prinašajo globalne rešitve

Sedaj namreč končno razumemo, kaj pomeni globalno, saj je virus v le nekaj mesecih zaobjel vse kotičke zemlje. Tako kot onesnaževanje, emisije in plastika, pred katerimi si zatiskamo oči. Pandemija je pokazala, da je tovrstne probleme potrebno reševati v sodelovanju več držav, celo na globalni ravni. Kot podnebne spremembe. Globalno moramo zaščititi najranljivejše skupine. Kot pri podnebnih spremembah. Je bila lekcija dovolj?

Tako potrebujemo dvoje – odločne ukrepe naših vodstev, tako na nacionalni, evropski kot na globalni ravni, potrebujemo pa tudi trezno akcijo vsakega od nas. Kot smo razumeli, da moramo ostati doma, moramo razumeti tudi vse, kar so nam dolga leta govorili pred tem. Ne plastike, ne vrečk, embalaža za ponovno uporabo, ne hitri modi … Sedaj imamo dokaz, da se naše vedenje da spremeniti. In to hitro.

Znanost, ne zarote in »fake news«

V času koronavirusa smo doživeli še en fenomen, ki ga poznamo tudi iz debat o podnebnih spremembah – teorije zarote, »fake news« lažne novice in lažni znanstveniki. Naučili smo se, da moramo, če želimo vsaj približno razumeti, kaj se dogaja in sprejemati ustrezne ukrepe, nujno upoštevati znanstvene dokaze. Tam, kjer smo virus vzeli zares in sprejeli ukrepe po navodilih stroke, se situacija izboljšuje. V Ameriki, kjer so, tako kot podnebne spremembe, dogajanje dojemali kot »fake news«, lažne novice, gredo številke okuženih v nebo.

Zelena energija za cvetoče ekonomije

Soočanje s podnebno krizo lahko začnemo že kar takoj – trenutna situacija je namreč ohromila naše ekonomije in naša gospodarstva, bolj zeleni ukrepi ali investicije v zeleno energijo pa nam lahko pomagajo, da se hitro in učinkovito postavimo na noge. Več o tem preberite tudi v našem članku Po koronavirusu lahko države okrevajo tudi  pomočjo nizkoogljičnih naložb.

Virus in podnebne spremembe rišejo še eno vzporednico – tako enega kot druge je bolje preprečiti kot blažiti njihove posledice. Naj bo to geslo, spodbuda, dogajanje teh mesecev pa dokaz, da smo na dobri poti, da se uspešno soočimo tudi s podnebno krizo.

Vir: Time