Kdo bi si mislil, da bo v Ikei nekoč mogoče kupiti tudi električno energijo … Na Švedskem bo odslej možno prav to, vsa prodajana energija pa je proizvedena izključno s pomočjo obnovljivih virov.

S septembrom Ikea na Švedskem začenja s prodajo zelene energije gospodinjstvom, ki se bodo za to odločila. Gospodinjstva bodo lahko kupila energijo, proizvedeno s pomočjo solarnih in vetrnih farm, porabo pa bodo lahko spremljala preko posebne aplikacije.

Za energijo bo poskrbel Ikein partner Svea Solar, ki zanjo že proizvaja solarne panele, ta bo električno energijo odkupil od podjetja Nord Pool ter jo nato brez umetno napihnjene vrednosti prodal gospodinjstvom. Ta bodo kot pri običajnem ponudniku porabo plačevala mesečno po fiksni tarifi.

Bomo panele počasi kupovali v Ikei?

Še posebej se bo odkupovanje energije od Ikee splačalo njenim uporabnikom solarnih panelov, ki bodo lahko hkrati koristili svojo solarno energijo ter preko aplikacije spremljali svojo proizvodnjo in morebitne viške preusmerjali v Ikeino energetsko mrežo. Ob napovedi novosti so v vodstvu Ikee povedali še, da si želijo, da bi v prihodnje prodaja Ikeinih solarnih panelov postopoma prodrla na še več tržišč, kar pomeni, da si jih lahko že zelo kmalu obetamo tudi v naši bližini.

»Električno energijo iz obnovljivih virov želimo napraviti bolj dostopno in cenovno ugodno za vse.«

Kot povedo v Ikei: »Električno energijo iz obnovljivih virov želimo napraviti bolj dostopno in cenovno ugodno za vse,«, pri čemer kot svetovno znano podjetje močno s takimi in drugačnimi ukrepi močno podpirajo boj proti podnebnim spremembam. V preteklih letih so korenito stopili na zeleno pot, za več kot polovico zmanjšali emisije toplogrednih plinov v vseh svojih kompleksih ter z nekaterimi ukrepi zmanjšali tudi količine odpadnega pohištva.

Vir: Reuters