Danska s svojimi zelenimi projekti ne neha presenečati – tokrat so se odločili kar 25 milijard funtov investirati v umetni otok, na katerem bodo postavili vetrno elektrarno.

Ena od najbolj zelenih držav na svetu, Danska seveda, se loteva največjega gradbenega projekta v svoji zgodovini. 80 kilometrov od obale v Severnem morju si namreč želijo zgraditi kar 25 milijard funtov vreden umetni otok, na katerem bodo postavili vetrno farmo. Otok bi naj po načrtih obsegal 120 000 kvadratnih kilometrov, kar je približno 18 nogometnih igrišč.

Projekt je bil potrjen konec februarja, ko so ga izglasovali tudi v danskem parlamentu, začetek del, ki bodo za dansko zgodovino prav prelomna, pa že vsi nestrpno pričakujejo. Ne le, da bo to največji gradbeni projekt, hkrati bo Danska dobila ogromno potenciala za proizvodnjo zelene, obnovljive energije s pomočjo vetra. Prvotna kapaciteta vetrne farme bi naj bila 5 GW, kasneje pa bo elektrarna razširjena na kar 12 GW.

V prihodnje še več vetrnih otokov?

Vetrna farma na umetnem otoku je le eden od korakov, s katerim si Danska prizadeva do konca tega desetletja doseči svoj cilj o zmanjšanju količine toplogrednih plinov za kar 70-odstotkov, med ostale ukrepe pa sodijo obsežno ozelenjevanje mest, ki vključuje zasajevanje novih dreves, postavitev zelenih sten ter gradnjo »zelenih zgradb« ter precej znana postavitev »zelene« sežigalnice v Kopenhagnu.

80 kilometrov od obale v Severnem morju si namreč želijo zgraditi kar 25 milijard funtov vreden umetni otok, na katerem bodo postavili vetrno farmo. Otok bi naj po načrtih obsegal 120 000 kvadratnih kilometrov, kar je približno 18 nogometnih igrišč.

Gradbena dela se sicer še ne bodo začela tako hitro, ocenjuje se, da bi lahko bili temelji za otok postavljeni leta 2026, prihodnjih pet let pa bo tako namenjenih iskanju investitorjev ter izdelavi kar se da popolnega in učinkovitega otoka. Predvideva se tudi, da bi se lahko gradnji in morda celo širitvi otoka pridružile še Belgija, Nizozemska in Nemčija …

Vir: Guardian