Skakalci so danes še zadnjič razkrili želje za veliki finale sezone, ki bo od četrtka do nedelje v Planici. Med njimi pa ni bilo kapetana reprezentance Petra Prevca, ki je že med norveško turnejo zaradi bakterijskega vnetja pristal na antibiotikih. Nevarnosti, da bi moral izpustiti Planico, ni. Zaradi težav z zdravjem je manjkal tudi Lovro Kos.

Na zadnjem dejanju skakalne sezone bo predvidoma nastopilo devet slovenskih letalcev, poleg Petra Prevca in Kosa, ki je prav tako zbolel, a naj bi potreboval le nekaj več počitka, še Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Maksim Bartolj in Matija Vidic.

Potrebuje počitek

Kot je zatrdil predstavnik za stike z javnostmi pri Smučarskih zvezi Slovenije Tomi Trbovc, pa ni nobene nevarnosti, da Peter Prevc ne bi nastopil v Planici, kjer bo tudi končal uspešno kariero. "Peter je zelo zdrav, vendar potrebuje dan ali dva počitka. Zagotovo bo vse štiri dni na vrhu zaletišča. Potrebuje malo regeneracije, zato smo se odločili, da izpusti današnjo novinarsko konferenco in se spočije pred napornim vikendom," je dejal Trbovc.

Selektor Robert Hrgota je razkril, da je bil kapetan ekipe že na tekmah v Vikersundu na antibiotikih, pa je vseeno poletel do 243,5 metra. Težave z zdravjem pa ima tudi Kos, ki je med potjo domov z norveške turneje dobil vročino in bo pred finalom sezone prav tako potreboval kakšen dan počitka več.

"Najbrž ju je zdelal naporen ritem tekem in potovanja. Ni tako hudo, da bi bila pod vprašajem za finale sezone pred domačimi navijači. Za dodaten počitek smo se odločili bolj preventivno, da bosta oba res nared za zadnje izzive sezone oziroma kariere. Na letalnici ni prostora za napake, tam moraš biti stoodstoten," je dejal Hrgota. Ta od vseh varovancev prihajajoči podaljšan konec tedna pričakuje dolge polete in bitko z Nemci za drugo mesto v pokalu narodov.

Domen Prevc si želi planiški vikend kronati tako z dobrimi dosežki kot z velikimi daljavami: "Za planiški vikend posebna motivacija ni potrebna. Vsi jo že komaj čakamo, veselimo se poletov pred domačimi navijači. Upam, da bo vreme v redu."

Zajc je razkril, da si želi na obeh posamičnih tekmah sezono končati na zmagovalnem odru. "Upam, da bo lažje kot na Norveškem, kjer sem se kar precej trudil, da je steklo. Mislim, da sem še dovolj spočit, da lahko zdržim nastope na visoki ravni in še kaj iztržim v sezoni."

Povratnik med elito Lanišek s svojimi predstavami na norveški turneji, čeprav so mu prinesle končno 11. mesto, ni bil zadovoljen. Kot pravi, je glavna zavora v glavi, in upa, da jo bo za konec sezone spustil.

"Mislil sem, da zavore ne bo, a je v Oslu, ki mi sicer zelo leži, prišla. Občutki so bili povsem drugačni kot na treningu v Planici. Potreboval sem malo več časa, kot sem mislil. Glede na moje skoke, ki so bili bolj kot ne katastrofa, so bili rezultati vrhunski. To dokazuje, da imam kakovost," je menil Lanišek.

Ni strahu, da bi katera tekma odpadla

Tudi glede spomladanskega vremena ni nobenega strahu, da bi katera od planiških tekem odpadla, zatrjujejo organizatorji. "Že pred dnevi smo povedali, da je snega na obeh skakalnicah dovolj, preventivno smo ga v ponedeljek in delno tudi še danes dodatno na obe skakalnici prepeljali še 30 tovornjakov oziroma 500 kubičnih metrov. Tako da bo snežna podlaga zdržala do nedelje ne glede na vreme," je dejal generalni sekretar OK Planica Tomaž Šušteršič.

"Trenutno kaže, da bi bili lahko celo brez padavin med samimi tekmami. Hiter prehod fronte se obeta v noči s sobote na nedeljo zjutraj, to nas motivira, da bomo lahko tekme izpeljali tako, kot smo si zastavili," je dodal Šušteršič.

Tudi vstopnice so še vedno na voljo, so potrdili prireditelji, prizorišče je pripravljeno za sprejem do 35.000 gledalcev na dan. Posebno kvoto vstopnic so zadržali zunaj prodaje, da bi si jih lahko zagotovili tudi tujci, ki pridejo v Planico brez teh in jih bodo lahko kupili na samem prizorišču.

Dogajanje pod Poncami se bo začelo v sredo, ko bo ob 10. uri preizkus letalnice. Prvi se bo po zaletišču tako kot lani spustil Rok Tarman.

STA