Košarkarji Dallas Mavericks so na krilih izjemne predstave slovenskega asa Luke Dončića napredovali v finale zahodne konference severnoameriške lige NBA. Na sedmi tekmi so v konferenčnem polfinalu s 123:90 ugnali najboljše moštvo rednega dela lige NBA Phoenix Suns. Dončić je ob tem v 30:24 minute prispeval 35 točk, deset skokov ter štiri podaje.

Triindvajsetletni Ljubljančan je iz igre zadel 12 od 19 metov, od tega šest od 11 za tri točke. Pri prostih metih je bil tokrat nezgrešljiv, zadel je vseh pet. V statistiko je vpisal dvojni dvojček z desetimi skoki, ob dveh izgubljenih pa je ukradel še dve žogi.

Dončić ni bil edini razpoloženi košarkar Dallasa. Spencer Dinwiddie je dosegel 30 točk (11/15 iz igre), od tega 21 v prvem polčasu. Tudi Dončić je v prvem delu dosegel 27 od 35 točk. Svoje je predvsem v drugem polčasu dodal še Jalen Brunson, ki je v tem delu dvoboja dosegel 22 od skupno 24 točk (11/19 iz igre).

Sedma tekma je bila od samega začetka v znamenju Teksašanov. Po Dončićevih in Dinwiddiejevih notah je prednost po prvi četrtini znašala deset, po polčasu pa kar 30 točk. Tudi v nadaljevanju se po rednem delu četrta ekipa zahoda ni ustavila. Prednost je po treh četrtinah znašala neulovljivih 42 točk, na koncu pa je bilo na semaforju +33 za goste.

V konferenčnem finalu z Golden State Warriors

Na krilih zadušljive obrambe na Devinu Bookerju (11 točk, 3/14 iz igre) in Chrisu Paulu (10 točk) je Dallas petič v zgodovini lige NBA dobil sedmo tekmo serije. Ob tem je zabeležil še tri poraze. Drugič je napredoval, potem ko je dobil sedmo tekmo v gosteh. Phoenix je izgubil šesto od skupno desetih odločilnih sedmih tekem v NBA.

V konferenčnem finalu se bo Dallas pomeril z Golden State Warriors. Prva tekma bo na sporedu v noči s srede na četrtek ob 3. uri zjutraj. Prednost domačega parketa pa pripada bojevnikom. V finalu vzhoda se bosta dan prej na prvi tekmi udarili ekipi Miami Heat in Boston Celtics. Slednji so v nedeljo pozno zvečer izločili prvake Milwaukee Bucks. Na sedmi tekmi so slavili s 109:81.