Šport

To so najboljši slovenski športniki leta 2018

Uredništvo , 19.12.18 ob 21:20

Dončić je v glasovanju za najboljšega posameznika prejel 260 glasov, drugi je bil kolesar Primož Roglič (163), tretji pa biatlonec Jakov Fak (116)

Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta košarkar Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol.

Najboljše so razglasili nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na enainpetdeseti podelitvi nagrad DŠNS. Ta poteka od leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej.

Kolesar Tadej Pogačar je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju, Janji Garnbret in Luki Dončiću kot peti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Dončić je v glasovanju za najboljšega posameznika prejel 260 glasov, drugi je bil kolesar Primož Roglič (163), tretji pa biatlonec Jakov Fak (116). Med posameznicami je Garnbretova z 276 glasovi prehitela judoistko Tino Trstenjak (217) in teniško igralko Kajo Juvan (40).

Jadralki Mrakova in Macarolova sta prejeli 34 glasov in bili pred kanuistično reprezentanco Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič (25), tretja je bila slovenska reprezentanca v futsalu (16).

Številni uspehi naših športnikov

Dončić je blestel že lani, ko je poleg nagrade za mlado osebnost leta v točkovanju za športnika leta končal na tretjem mestu med posamezniki. Letos je še naprej navduševal na košarkarskih parketih sveta.

V dresu Reala je osvojil naslov evropskega prvaka in bil najuspešnejši igralec zaključnega turnirja, potem pa se je preselil v najmočnejšo ligo na svetu NBA ter v dresu Dallasa postal najboljši novinec začetka sezone NBA. Garnbretova je edina na svetu s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah, bila je tudi prva zmagovalka v novi panogi, olimpijski kombinaciji. V tem letu je ponovno prestavljala mejnike.

Mrakovi na Macarolovi je uspelo praktično vse, kar sta si zastavili, saj sta januarja zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju, osvojili evropski naslov ter si po poškodbi in rehabilitaciji Macarolove na SP priborili še olimpijsko vozovnico za Tokio 2020.

Pogačar je bil ključni del slovenske reprezentance mlajših članov na poti do slavja v pokalu narodov in bil prvi na najprestižnejši etapni dirki v tej kategoriji Tour de l’Avenir, zmagal pa je tudi na Dirki miru.

Nagrade so tokrat podelili legendarni slovenski trenerji Zmago Sagadin, Bojan Prašnikar, Vladimir Kevo, Miloš Janša, Marta Bon, Lojze Mikolič, Adi Urnaut in Andrea Massi.

Tradicionalna prireditev

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Slovenija. Društvo je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo že osemindvajsetič, skupaj pa je to že 51. prireditev nepretrgano.

Voditelja sta bila Saša Jerkovič in igralka Ajda Smrekar. Režiser je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik. Glasbene točke so prispevali BQL in Nika Zorjan ter Raiven.

S posebnimi točkami so dogajanje popestrili člani različnih generacij ŠD Sokol Bežigrad in skupina Dunking Devils. Za glasbeno spremljavo so ves čas skrbele Kozmične vrane, vrhunski glasbeniki v sestavi Jani Šepetavec (saksofon), Borut Rampih (bobni), Miha Ribarič (bas kitara) in Julijan Erič (kitara).