V nizozemski kolesarski ekipi Visma-Lease a Bike so odločevalce v Mednarodni kolesarski zvezi pozvali k čimprejšnjemu sprejetju ukrepov za zagotovitev večje varnosti kolesarjev na cestnih dirkah, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Za takrat še ekipo z imenom Jumbo-Visma je vozil tudi slovenski kolesarski as Primož Roglič.

Generalni direktor ekipe Visma-Lease a Bike Richard Plugge se je v izjavi za AFP odzval na zadnje dogajanje v tekmovalni karavani ter izrazil prepričanje, da je treba na dirkah bolje poskrbeti za varnost kolesarjev. Na četrti etapi dirke po Baskiji je bil v množičnem padcu udeležen dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Danec Jonas Vingegaard, pred tem je bil v hudi nesreči na enodnevni dirki skozi Flandrijo udeležen še en kolesar Visme Wout van Aert. Oba sta zaradi poškodb odstopila in sta trenutno na prisilnem počitku.

V istem ovinku, ki je bil usoden za Vingegaarda in Belgijca Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step), je prav tako grdo padel in predčasno končal dirko po Baskiji Roglič (Bora-hansgrohe). Kisovčan jo je odnesel brez zlomov, a s številnimi odrgninami in ranami poroča STA.

Začeli so pripravljati rešitve

"Utrujen sem od čakanja. Prej, ko se začnejo spremembe, tem bolje," je za AFP povedal Plugge. "Jonas je še vedno v bolnišnici. Wout je doma. Okrevata po vsem," je dodal Plugge.

"Začeli smo pripravljati rešitve. Organizacija SafeR je pripravljena na delo. Vendar se povsod malo zatika, pač zaradi velikih egov in politike. Res je čas, da začnemo. In res sem že sit vsega. O tem govorimo že štiri leta," je poudaril. K pospešitvi potrebnih sprememb je Plugge pozval tudi prvega moža mednarodne kolesarske federacije Davida Lappartienta. "Ne bo rešeno v enem tednu. Potrebovali bomo čas. Zato prej, ko začnemo, tem bolje," je dejal Plugge.