Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je za piko na i po osvojenem olimpijskem zlatu zmagala še pred skoraj 7000 navijači v Kopru. Koprska je bila tudi njena zadnja tekma letos. Za, kot je sama ocenila, odlično sezono, ko je zmagala na vseh tekmah, na katerih je letos nastopila, vključno z najpomembnejšo olimpijsko v Parizu, bi si "dala petko."

Plezanje v finalu blizu perfekcije             

Slovenska šampionka je bila najboljša v vseh treh tekmovalnih rundah tretje tekme po vrsti v Kopru. Že v petkovih kvalifikacijah in polfinalu je bila kot edina s preplezanimi tremi smermi do vrha na impresivni previsni steni na prostem razred zase.

Finalne smeri ni preplezala povsem do vrha, odnehala je na oprimku 46+, kar je bilo še vedno daleč najboljše. Druga Avstrijka Jessica Pilz, bronasta olimpijka iz Pariza, je dosegla višino 40+. Američanka Annie Sanders je bila tretja z višino 39+.

"Zaenkrat vse, kar sem napovedala, se je tudi uresničilo, upam, da bo še naprej tako," je po novi zmagi dejala olimpijska prvakinja.

"Moje plezanje v finalu je bilo kar blizu perfekcije, s tremi vrhovi v petek, v soboto skoraj do vrha, tako da skoraj perfektno. Če pa potegnem črto pod letošnjo sezono, ko sem na vsaki tekmi, na kateri sem nastopila, zmagala, bi si dala eno petko, odlična sezona," je dejala.

Po Parizu ni čutila posebnega pritiska

Po poletnih igrah v Parizu, na katerih je še drugič postala olimpijska zmagovalka v kombinaciji športnega plezanja balvani in težavnost, ni čutila kakšnega posebnega pritiska, ker "mora" nastopiti še na domači tekmi.

"Po Parizu mi je bilo lažje iti na naslednjo tekmo kot po OI v Tokiu, lažje je bilo iti nazaj na trening, biti motivirana in uživati na treningih. In to zato, ker sva s trenerjem Romanom Krajnikom že pred Parizom vnaprej postavila cilje in mi je bilo potem vse skupaj lažje," je dejala.

"In tudi Kopra sem se zelo veselila, ker mi je vedno zelo lepo nastopati pred domačo publiko. Oziroma bom rekla tako - vsako leto mi je boljše, letos je bilo pa najboljše. Sem res uživala od kvalifikacij, polfinala in zdaj do finala, vse mi je padlo pod roko, res sem se počutila, da gre vse kar samo od sebe, vse sem šla prav, nisem naredila nobenega odvečnega giba, pa res sem bila sproščena, tako da nimam kaj drugega za reči kot 'ful dobro'," je bila zadovoljna z razpletom.

Karierna 46. zmaga v svetovnem pokalu

Koprska je bila karierna 46. zmaga v svetovnem pokalu športnih plezalk za Garnbret, 29. v težavnosti. Krasi jo psihična trdnost in fizična stalnost. O razlogih za to je malo za šalo povedala, da "več trenira", svoje je dodala tudi lanska prva hujša poškodba, palca na nogi, ki jo je prisilila v nove pristope.

"Roman (Krajnik, trener; op. STA) je moral razmišljati o novem planu, drugačnih načinih treninga, ki jih še danes uporabljava, tudi po tem, ko je bila poškodba palca že sanirana. Še zdaj enako treniram, kot da bi imela še vedno zlomljen palec, ker je bil ta trening res dober in to mi je dalo dodatno moč. Zaradi tega se mi zdi, da boljše plezam. V vsaki stvari, tudi poškodbi, je bilo nekaj dobrega," je opisala kraljica plezanja.

Garnbret je pritrdila, da ima zelo zahtevne treninge, da se ji potem postavitve na tekmah zdijo "lahke". "Absolutno na treningu vedno treniram na težjih smereh zaradi tega, da potem tekmo lažje zmagaš," se je zasmejala.

Finalna smer ji je bila zelo všeč. "Hitro 'plezljiva', z zelo malo pavzami, vse si moral iti prav, ker če si gib naredil narobe, te je potem pobralo za naslednje gibe."

"Če ne bi bila tekma v Kopru, ne bi tekmovala''

Garnbret se je že vnaprej odločila, da bo s Koprom končala tekmovalno sezono. S tremi zmagami je prepričljivo vodilna v seštevku discipline, svetovni pokal se bo končal oktobra. Z dvema zmagama vodi tudi v balvanskem seštevku, na sporedu sta še dve tekmovalni postaji Praga in Seul.

"Absolutno mi ne bo žal, da ne bom nastopila v Seulu. Že na začetku sezone, ko sva delala z Romanom plan, nisem ciljala na skupno zmago v težavnosti ali pa v balvanih. Ampak sem pa rekla, če se pa zgodi, pa se tudi ne bom tega branila. Ne, ni mi žal, da ne bom šla v Prago in v Korejo. Se mi zdi, da sem s Koprom zdaj čisto lepo zaključila. Če se pa slučajno zgodi, da še vseeno zmagam težavnostni seštevek, bo pa super," je v svojem slogu povedala Garnbret.

Tudi po koncu tekmovanj Garnbret še nima v načrtih pravega oddiha. "Pavza bo v nedeljo, potem grem nazaj na trening, pa spet nazaj v Francijo. Hočem izkoristiti dobro formo, da naredim projekt v skali, ki sem si ga zadala. Pavza bo sledila oktobra in novembra."

V Kopru jo je v finalu bodrila množica po številu skorajda tolikšna, kot se je zbrala v Parizu, ko je na krilih navijačev osvojila olimpijsko zlato.

"Seveda to podporo čutiš, tudi če zavestno ne, pa podzavestno vse to čutiš in te nekako drži gor. Ko misliš, da ne moreš več, pa narediš še dodatne dva ali tri gibe. Res je fantastično. Tako lepo, kot je bilo letos, mi še ni bilo. Res hvala vsem, ki so prišli spodbujat in gledat," se je zahvalila vsem navijačem. "Če ne bi bila tekma v Kopru, ne bi tekmovala. Zaradi domače publike sem tekmovala, s tem sem jim tudi vrnila za vso podporo in ljubezen," je sklenila Garnbret.

STA