Odbojkarji ACH Volleyja so spet slovenski pokalni prvaki. V finalu zaključnega turnirja v Kamniku so s 3:1 (-22, 22, 17, 14) premagali Merkur Maribor.

FOTO: Klemen Brumec, Calcit Volley

* Športna dvorana Kamnik, gledalcev 450, sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto).
ACH Volley: Flajs, Vučićević 22, Kumer, Purić, Pavlović 7, Satler, Dagostino, Đirlić 2, Okroglič 12, Vilimanović, Pokeršnik 14, Videčnik 6, Kök.
* Merkur Maribor: Herman, Hafner, Boroja, Mulec 5, Detela 2, Koblar, Možič 17, Košenina 11, Donik, Bračko, Uremovič 7, Kovačič, Planinšič 2, Bogožalec 6.

Po prvih dveh nizih je sicer kazalo, da so Mariborčani, ki so v sezoni izgubili obe medsebojni tekmi, zmožni pripraviti še eno presenečenje in po polfinalni zmagi proti Calcitu ugnati tudi ACH. Z mladostno razigranostjo in veliko energijo so znali izkoristiti slabe trenutke favorizirane ljubljanske ekipe, povedli z 1:0, v drugem pa vodili z 21:20. Toda serijski državni prvaki so se vendarle še pravočasno zbrali, ujeli ritem, začeli bolje servirati in blokirati, na koncu pa so tekmo mirno pripeljali do konca.

Kot da na Mariborčane ne bi bili pripravljeni

Ljubljančani so najbrž v finalu pričakovali gostitelje, igralce Calcita Volleyballa, v prvem nizu so igrali, kot da na Mariborčane ne bi bili pripravljeni. Ker jim ni stekel servis in posledično ne tudi blok, niso našli idej, kako bi se lotili razpoloženih tekmecev. Ti so prvič povedli za dve točki po asu Aljoše Bogožalca, Alan Košenina jih je popeljal v vodstvo s 16:12, nato pa z asom še povečal prednost. Ko so se prvaki približali na 20:21, je bilo videti, da stvari prihajajo na svoje mesto, toda nato je do takrat najboljši posameznik v ljubljanski ekipi Božidar Vučičević storil dve zaporedni napaki, ki sta se v nizu izkazali kot odločilni.

Škorc varovance umiril in ustavil tekmečev nalet

Ko so oranžni zmaji na začetku drugega niza povedli s 5:2 in malo pozneje z asom Andrije Vilimanovića, to je bil za ACH tudi prvi as na tekmi, tudi 10:6, se je spet zdelo, da so ujeli ritem in da mariborska igra razpada. Toda Sebastijan Škorc, ki je pri zaostanku svoje ekipe z 9:15 vzel odmor, je svoje varovance znal umiriti in ustaviti tekmečev nalet. Razlika je začela kopneti, Košenina je pred končnico izid izenačil, trenutek pozneje so Mariborčani celo povedli. Toda Vučićevič je z dvema točkama ACH spet vrnil v prednost, po izidu 23:22 pa so branilci naslova zabeležili dva bloka. Zaključno žogo jim je priboril Uroš Pavlović, izkoristil pa jo je Jan Pokeršnik.

Nervoza, vrstile so se napake

Mnogo lažje je ACH prišel do tretjega niza. Hitro si je priigral prednost, ki jo je le večal. Štajerci so sicer vmes prišli na tri točke zaostanka, toda ko je bilo najbolj potrebno je Ljubljančane rešil Jure Okroglič. Z njegovim asom so povedli z 18:13, Maribor je postal nervozen, vrstil napake, do konca pa ni imel več možnosti, čeprav je ubranil dve zaključni žogi.

V četrtem nizu pa se je dalo hitro videti, da jim počasi zmanjkuje moči in volje. ACH jim ni več dopustil prave igre, po novem asu Okrogliča 10:4 in zaradi stanja na igrišču dvoma o zmagovalcu ni bilo več.