Šport

Kronaveter: »Nisem slišal, da bi kdo grozil ali kaj takega«

Jaša Lorenčič, 05.10.20 ob 07:16

Derbi je bil na ravni zmožnosti tretje in četrte ekipe že tako trpeče lige. Trde, besede so prihajale od viol do igralcev. »Navijači imajo neko svoje mnenje, vseeno so nas spodbujali celo tekmo« je povedal Rok Kronaveter. Mauro Camoranesi je osredotočen na igrišče. Zakaj Maribor ne zmaguje? »Nismo še stoodstotni. Tepejo nas izgubljene žoge.«  

Kar ironično, v bistvu pa skoraj sadistično je bilo, ko je Dino Skender, trener Olimpije, na mnenje, da je slovenski klubski nogomet nazadoval, kar se je vidno potrdilo na nekvalitetnem derbiju v Ljudskem vrtu (1:1), govoril o optimizmu. V Ljudskem vrtu. Kjer optimizma na derbijih ni. Že tri leta. Šesta tekma zapored brez zmage. Maribor se je prehitro in predvsem preudobno počutil v vodstvu, za katerega pač še zdaleč nima dovolj zaloge in kvalitete. Derbi je zato bil na ravni zmožnosti trenutno tretje in četrte ekipe lige. Kar pove dovolj, če ne vsega.

Saj je imela Olimpija na derbijih v Stožicah še bolj trde, klavrne in krute nize. Ampak nikoli niso poslušali tega, kar so poslušali nogometaši Maribora od viol. »Navijači imajo neko svoje mnenje, vseeno so nas spodbujali celo tekmo. Jaz bi se jim za to zahvalil in to je to,« je na novinarski konferenci ob omembi slišanega s tribun povedal Rok Kronaveter. In zakaj so se vijoličasti dogovorili na zelenici, da za razliko od Sežane ne gredo poslušati navijačev? »Ostane v slačilnici. Nisem slišal, da bi kdo grozil ali kaj takega. Tako da brez komentarja.«

1. Če ne igrajo sistemi, zakaj potem »zgodovinska« menjava?

Na neki točki je Maribor postal ekipa, ki mu je začelo zmanjkovati možnosti. Resno zmanjkovati. V Sežani je to bilo najbolj in dokončno boleče. Tretji golman, tretji trener, tretji poraz. Zdelo se je, da karkoli bi še storili v okvirih možnega, ne bi zaleglo. Bi še vedno izgubili. Saj se je Camoranesi pošalil, da je bil napredek, če so namesto s 4:1 izgubili s 3:1.

No, tokrat ni bilo več smešno. Maribor je tokrat naredil en korak naprej, pa takoj enega nazaj. Prvi polčas je bil resda nekaj novega, svežega, celo atraktivnega. Pa ni bilo dovolj, ne proti Olimpiji, ki se povrhu še sama sestavlja. Camoranesi je pokazal hrabrost in svež vidik. Neobremenjen je s preteklostjo kluba. Ni tu zato, da bi komurkoli zares ugajal. Ne gre zato, da bi lahko počel, kar ga je volja. Ne. Dela to, za čimer stoji. Čeprav to potem na kratko in izgubljeno s prevodom pojasnjuje.

Deluje, kot da se sam sprašuje, kaj naj še stori in ukrepa? Zamenjal je prvo postavo, vse od golmana do napadalca in zdaj še sistem. Vidno, opazno, skoraj zgodovinsko. Maribor namreč še ni igral v 3-4-3. Nikoli.

Deluje, kot da se sam sprašuje, kaj naj še stori in ukrepa? Zamenjal je prvo postavo, vse od golmana do napadalca in zdaj še sistem. Vidno, opazno, skoraj zgodovinsko. Maribor namreč še ni igral v 3-4-3. Nikoli. Sploh. Moderen sistem, ki terja veliko uigravanja in zlasti kondicije. Sistem, v katerem se nihanja in že malo kalkuliranja lahko grdo kaznuje. Camoranesi sicer že zavija z očmi, ko sliši vprašanja o sistemih še pred zamudnim prevajanjem: »Kot sem rekel pred tekmo: niso najpomembnejši sistemi, ampak dinamika igre.«

2. Mešanovićev gol rezultat vztrajnosti in napake

Jasmin Mešanović je več kot le dobro izkoristil napako, ko so nogometaši Olimpije po prvem njegovem ofsajdu pričakovali, da bo zanka vselej delovala. Ni. »Mešanović je dobro izkoristil prostor za mano. Sem pa imel na hrbtu ves čas igralca in mogoče se na tej poziciji nisem najboljše znašel,« je Kronaveter pojasnil, kaj je sistem prinesel v napadu Mariboru.

Camoranesi vidi v Mešanoviću, ki je zabil tri gole in je trenutno najboljši strelec ekipe, očitno dovolj. Prednost je dobil pred Janom Mlakarjem (ter Marcosom Tavaresom) in četudi zapravi kakšno dobro priložnost, kakor je bilo tudi tokrat zelo (pre)zgodaj, ima zaupanje. Tega potrebuje, kar je povedal pred Sežano tudi sam. Zabil je in Maribor se je prehitro v vodstvu počutil preudobno. Sploh za ekipo, ki še zdaleč ni stoodstotna, kar je izpostavil tudi trener. »Mi doslej še nismo na tistem nivoju, ki ga želimo. Nismo stoodstotni. Smo štiri točke za Muro, ki pa je že igrala na svojem stoodstotnem nivoju. Mi in Olimpija smo moštvi, ki še lahko napredujemo. In ne pozabimo: še 30 tekem je v tem prvenstvu.«

3. Olimpija se šele zares sestavlja, ampak to počne hitreje

»Gol je bil dosežen, ker igrajo tudi nasporotniki,« je Camoranesi pojasnil, zakaj je Olimpija izenačila. Saj so poskušali že v prvem delu, Đorđe Ivanović je vse bolj lovil formo, s katero je prišel iz Partizana. Razumljiv odgovor, ki pa se lahko ponavlja iz tekme v tekmo. Osma tekma zapored, na kateri je Maribor prejel gol. Osma. »Zgodila se je ena situacija iz naše napake in smo dobili ta poceni gol,« je Kronaveter opisal gol Đorđeja Ivanovića. Lahko je daleč od idealne forme, pa je bil igralec tekme.

»Gol je bil dosežen, ker igrajo tudi nasporotniki,« je Camoranesi pojasnil, zakaj je Olimpija izenačila. »Po priložnostih, ki jih je imela Olimpija, smo imeli zelo dobro tekmo. Olimpija ima močna napadalca v kazenskem prostoru in menim, da smo ju dobro ustavili,« je odgovoril o obrambnem delu.

In Camoranesi? Je bil problem tudi v tem, da trije pač niso več zmogli zadrževati napadalcev Olimpije, ki so se, kakor Andres Vombergar in Ante Vukušić, očitno žrtvovali v dobrobit ekipe ter puščali prostor? »Po priložnostih, ki jih je imela Olimpija, smo imeli zelo dobro tekmo. Olimpija ima močna napadalca v kazenskem prostoru in menim, da smo ju dobro ustavili,« je odgovoril o obrambnem delu.

Gol je bil zanj bolj del realnosti, ki pride s tem, da so želeli napadi, pa so preveč žog podali – narobe. Sliši se preprosto, ampak drži. »Pomanjkanje natančnejših težav pri prenosu žoge v napad, to nas tepe.«

4. Camoranesijeva težava z menjavami

Ampak če se kje še poteno lovi, so to njegove menjave. Ne samo zato, ker jih ima na voljo sedem, ampak ker ravno zato. Eno je sedem menjav za kader, kakršnega je imel Tabor. Drugo pa pri Mariboru. Ima rešitve, ki jih pa tokrat ni uporabil. Ne prvič. Namesto na bokih, kjer je dobro odigral zlasti Žan Kolmanič, je imel nevarne težave na sredini. Alexandru Cretu in Blaž Vrhovec sta delala napako za napako. Zato menjave spredaj niso nikakor prišle do izraza. Bolje bi bilo, če že, posegati v sredino. Ampak bilo bi (pre)tvegano in tudi Camoranesi je na neki točki in lestvici uvidel, da je to bolj smotrna in previdna rešitev.

Sem zadovoljen, ker sem videl eno zelo veliko željo. Moramo vedeti, da je ta ekipa v zadnjih časih veliko pretrpela, ker zgodnji izpad iz Evrope pusti svoje posledice. Nato smo prišli mi, nov strokovni štab, z drugačnimi prijemi in novimi idejami. Vesel sem, da sem videl igralce, ki si med seboj pomagajo in se ne obremenjujejo z napakami in zame kot trenerja je to največja zmaga. Od nadaljnjega napredka pa je odvisen čas: dlje bomo skupaj, več bo pokazano na igrišču.

»Sem zadovoljen, ker sem videl eno zelo veliko željo. Moramo vedeti, da je ta ekipa v zadnjih časih veliko pretrpela, ker zgodnji izpad iz Evrope pusti svoje posledice. Nato smo prišli mi, nov strokovni štab, z drugačnimi prijemi in novimi idejami. Vesel sem, da sem videl igralce, ki si med seboj pomagajo in se ne obremenjujejo z napakami in zame kot trenerja je to največja zmaga. Od nadaljnjega napredka pa je odvisen čas: dlje bomo skupaj, več bo pokazano na igrišču.«

In kako bo to doseženo? »Najpomembnejša je ideja, ki je sledimo: vodilo je delati, da napredujemo. Druge skrivnosti ni. To bo veljalo ves čas.«

5. Kje najti zmagovalno miselnost? In kje kvaliteto slovenskega nogometa?

»Ne uspe nam zmagati tu na derbijih, danes smo imeli željo, videlo se najbrž, da smo želeli tekmo dobiti. Ampak igra nam ne steče, kot bi nam morala. Po sramoti v Sežani smo pokazali boljši obraz, ampak za tokrat to ni bilo dovolj,« je bil ob koncu svojega nastopa potrt Kronaveter.

Še bolj ga je dotolklo vprašanje o (ne)kvaliteti derbija. »Strinjal bi se, da ni bilo dosti priložnosti in ni bilo prevelike dinamike, ki je znala biti na preteklih derbijih. Eni in drugi smo igrali malo preveč na sigurno, sploh mi po vodstvu z 1:0.«

Strinjal bi se, da ni bilo dosti priložnosti in ni bilo prevelike dinamike, ki je znala biti na preteklih derbijih. Eni in drugi smo igrali malo preveč na sigurno, sploh mi po vodstvu z 1:0.

Če to pove Kronaveter, ki ima izkušnje v zelenobelem in vijoličastem, to pove veliko. Saj so vsi ponavljali, da ni enako, če ni gledalcev, kar je poudaril tudi Timi Max Elšnik. Zanj in za Skenderja je to bil drugi derbi. Oba pravita optimistično, da je to bolje, kakor bi morda radi videli pesimisti. Razumljivo, ker sta pač to edina njuna derbija. Ampak derbiji vse bolj nazadujejo. Dovolj, da znova slabše pripravljeni igralec iz tujine takoj pokaže vse tisto, česar tisti, ki so tu dalj časa, ne.

Kar pa lahko skrbi Maribor, je to, da niti v trenutno takšni ligi ostaja pri eni sami zmagi, priborjeni na igrišču. Drugo je zabeležil, ker Aluminij ni prišel v uvodnem krogu. Sicer pa ima še tri remije in poraz v Sežani. Šest krogov, po katerih jih čaka samo še več dela. In ko vsaka naslednja tekma ni nujno dobrodošla.