Na oko je bilo vsaj malo bolje. Ampak rezultat je na koncu enak. Maribor še na šestem zaporednem derbiju v Ljudskem vrtu ni premagal Olimpije. Več kot tri leta bo dolg niz, kar je padel največji tekmec. Pa je Mauro Camoranesi na glavo obrnil celo taktiko. Takšno, kakršne Maribor ne da ni vajen, ampak je ni videl. Za prvi polčas več kot dovolj, za vodstvo in gol Jasmina Mešanovića. Ne pa za celotno tekmo. En gol ne zadošča niti proti Olimpiji, ki se še lovi. Đorđe Ivanović je izenačil, vijoličasti pa so jih od viol spet slišali. Tako slišali, da nogometaši niso šli do navijačev.

Maribor prvič v 3-4-3

Mauro Camoranesi je včeraj sporočil, kako se je odločil. Da bo pred derbijem vse obrnil na glavo. Ni čudno, da je Rudi Požeg Vancaš v petek razlagal, kako so se ves teden na treningih tokrat raje posvečali taktiki. Povsem novemu sistemu, na papirju 3-4-3, v praksi morda bolj 3-5-2.

Kar se je že napovedalo, da bo Mauro Camoranesi slej ko prej storil. Ampak za derbi se je odločil za konkretne posege: v obrambo je sploh prvič postavil Ilijo Martinovića, ki je dolgo čakal na prvo priložnost po prihodu iz Aluminija. Izplen? Ne najboljši, zamudil je pri prejetem golu, a generalno ni bil kriv zanj. Spet je Špiro Peričić dobil prednost pred Luko Koblarjem, ki je z mladostnimi napakami očitno izgubil zaupanje. Nato sta bila tu oba bočna: Žan Kolmanič na levi, ki je odigral najbrž najboljšo tekmo v vijoličastem, Denis Klinar na sredini, da bi po bokih prodirala in lomila Olimpijo. V osrčju sredine je ob Alexandruju Cretuju, za katerega se vse bolj govori, da je na odhodu, prvič v začetni postavi pod Camoranesijem stal Blaž Vrhovec. Oba sta imela vse večje težave, ogromno netočnih podaj in probleme s težiščem igre.

V napadalnem delu je povsem izpadel Aljoša Matko, ki ga ni bilo tokrat niti v kadru. Nekaj podobnega se je skoraj zgodilo Roku Kronavetru, ki sta mu vrnitev v prvo postavo vrnila zadetka Celju (2:2) in Taboru (3:1). Še naprej pa je Camoranesi več videl v Jasminu Mešanoviću za prvo postavo kot Janu Mlakarju. Vrnil se je Jan Repas, vstopil je Jan Mlakar.

Prvi polčas pripadel Mariboru

Rado se poudarja in še raje ponavlja, da za derbi ni potrebna dodatna motivacija. No, Maribor je imel tokrat res ogromno motivacije. Coleraine FC in Tabor Sežana sta bili zadosti. Camoranesi je prišel v Maribor narediti po svoje, drugače, na novo. Zdaj mu očitno ni preostalo drugega. Premešal jo ekipo in jo drugače postavil. In za en polčas je dobil aktivno, agilno, celo hitro in dinamično ekipo. Takšno, ki se zna iz napada preleviti v stabilno obrambo in nazaj. Olimpija na to več kot očitno ni bila pripravljena, ampak tudi vijoličasti so se na sredini pošteno lovili. Vendar očitno to zaenkrat zadostuje proti moštvu, kot je Olimpija, ki se lovi morda še bolj kot vijoličasti, za vsega en polčas.

Maribor je hitro prišel do (pol)priložnosti. Ne ene, več njih. Prvič, da prvih pol ure ni bilo nevarno slabih. Še več, nadzirali igro, kreirali, sicer raje po desni kakor po levi, kjer Rudi Požeg Vancaš še vedno lovi formo. Sodoben nogomet, ampak ne takšen, kakršnega je bil Ljudski vrt vajen. Kar takšen sistemu vseeno nudi tekmecu, je hitra tranzicija in posledino streli od daleč. Olimpija ima v Đorđeju Ivanoviću driblerja, kakršnega Maribor nima, pri čemer Ivanović še zdaleč ni v pravi formi. Pa je bil igralec tekme. Vidno. Toda streli Olimpije so šli večinoma čez ali mimo gola, naj sta se Timi Max Elšnik in Mihail Caimacov še tako trudila.

Skomina prosil za lepše obnašanje

Ko je Rok Kronaveter priletel v Tima Maxa Elšnika ob koncu prvega dela in je Damir Skomina takoj piskal prekršek in pokazal Kronavetru karton, so s tribun priletele kritike. Ker so s tem nadaljevali, se je Skomina med tekmo (!) obrnil k vzhodni tribuni in nagovoril uradne osebe. »Po obvestilu glavnega sodnika obveščam, da prosi vse uradne osebe, da se lepše obnašajo:«

Skoraj hokejski gol Mešanovića

Ne Denis Klinar ne Jasmin Mešanović nista imela najlažjega derbija. Saj ga nihče nima, toda Klinar se je mučil z Ivanovićem, Mešanović pa z zapravljenim strelom in ofsajd zanko. Ampak takšen je. Saj je povedal, da je takšen. Če dobi zaupanje trenerja, dovolj, da kdaj tudi kaj zapravi, potem zabije. In to kako. Nobenega okrog njega, Olimpija je v obrambi zamudila, toliko, da si je Mešanović točno ob pol ure lahko vzel čas. Počakal, da mu je vratar Žiga Frelih pustil prostor. Krajši kot, skoraj hokejski gol. Njegov tretji gol v sezoni, potem ko je zabil že Bravu in Celju, ko je znal nastaviti roko na uho, češ, slišoim kritike. Očitno svoje naredi tudi kapetanski trak, ki ga je nosil drugič zapored.

Drugi polčas boljša Olimpija

V drugem polčasu je bila slika bolj ali manj obratna. Olimpija je bila tista, ki je vzela žogo, Maribor se je zadovoljil z vodstvom. Dinu Skenderju, trenerju Ljubljančanov, hitri menjavi nista prinesli želenega, čeprav se je poznalo, da so vijoličasti bili pod pritiskom. Cele faze igre. Menjave niso obdržale statusa quo, Maribor se je preveč udobno postavil prenizko in premalo trdno, da Olimpija tega ne bi bila izkoristila. Pa četudi je Timi Max Elšnik z malo pomoči našel Đorđeja Ivanovića. Naj bo v kakršni koli formi že, tega ni zgrešil.

Težava ni, da sta Maribor in Olimpija s po 9 točkami zdaj tretje in četrte moštvo (vodi Mura s 13 točkami, drugi je Bravo, ki jih ima 10). Večji problem je, da sta takšna tudi videti. In da derbi prav veliko ni ponudil.

Ostalo je dovolj časa, da bi moštvi ena drugemu prizadejala trd poraz. Olimpija je bila prva, ki se sprijaznila z remijem. Zadoščal ji je. Camoranesi je poslal, kar ima, vendar se je osnovna ideja do takrat že davno razkadila in izgubila. Za Olimpijo je takšen remi, potem ko so prejšnji vikend šele prvič zmagali, očitno dovolj. Za Maribor je bolj ali manj dovolj, ampak obenem ni. Težava ni, da sta Maribor in Olimpija s po 9 točkami zdaj tretje in četrte moštvo (vodi Mura s 13 točkami, drugi je Bravo, ki jih ima 10). Večji problem je, da sta takšna tudi videti. In da derbi prav veliko ni ponudil.

Maribor – Olimpija 1:1 (1:0)

Strelec: 1:0 Mešanović (30.), 1:1 Ivanović (75.)

Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, vreme vlažno in oblačno, igrišče solidno, a spolzko. Sodnik Damir Skomina 6 (Koper), rumeni karton: Kronaveter, Cretu, Kotnik; Perković, Elšnik.

 Maribor: Jug 6, Klinar 6, Martinović 6, Mitrović 7, Peričić 6, Kolmanič 7, Vrhovec 5, Cretu 5, Požeg Vancaš 6 (od 64. Mlakar 6), Kronaveter 6 (od 73. Repas 6), Mešanović 7 (od 86. Tavares -); trener: Mauro Camoranesi 6.

 Olimpija: Frelih 6, Andrejašič 6, Korun 6, Samardžić 5, Pavlovič 5, Kapun 6 (od 46. Marin 6), Elšnik 7, Caimacov 7, Bosić 6 (od 46. Vukušić 5), Ivanović 7, Vombergar 5 (od 72. Kurež 6); trener: Dino Skender 6.

 

Igralec tekme: Đorđe Ivanović (Olimpija))