Bomba, tako kot njen servis, je danes udarila na družbenih omrežjih, ko so 16-kratne državne prvakinje Slovenije Nova KBM Branik Maribor sporočile, da je Iza Mlakar pripravljena za veliki povratek na odbojkarska igrišča.

Ena najboljših slovenskih odbojkaric je zaradi študija medicine leta 2020 prekinila športno pot. 27-letna Korošica je potrebovala malo časa in veliko poguma, da ponovno stopi tja, kamor spada. Poklicali smo Mlakarjevo, ki se nam je javila ravno po vajah na študiju. Tisto, kar nas lahko najbolj veseli, pa je to, da je bila slišati srečna in zadovoljna, da se je odločila za ta korak.

Kot nam je zaupala v intervjuju za Maribor24.si se odbojkarske žoge praktično ni dotaknila skorajda tri leta.

Za Branik je igrala od leta 2012, z njim osvojila šest naslovov državnih prvakinj in pet naslovov pokalnih zmagovalk. V letih 2017 in 2018 je bila izbrana za najboljšo odbojkarico Slovenije.

Zaupajte nam, kako in kdaj se je prelomilo, da ste se odločili vrniti nazaj?

“Začelo se je na tak način, da sem se z začetkom študijskega leta vrnila nazaj v Maribor. Nato pa ena, naključna kava, z mojo dobro prijateljico Moniko Potokar, ki mi je dejala, če pridem na kak trening. Pogledat ali pozdravit, morda odtrenirat en trening. Sem razmišljala in dejala, zakaj pa ne. Poklicala sem trenerja Bruna Najdiča, direktorja Mitjo Koželja, oba sta se strinjala, in z veseljem dejala, da se lahko pridružim.”

Kdaj ste se pridružili ekipi?

“Konec oktobra. Začela sem z dvema treningoma na teden, to se je potem spremenilo v tri treninge (smeh). Vse je bilo nekako naravno, ampak začutila sem, da mi je v bistvu to manjkalo. Veliko sem se pogovarjala tudi s trenerjem in ker je to obenem moje zadnje leto v Mariboru, ker najverjetneje grem drugo leto na praktikum v Slovenj Gradec, da to sezono odigram tu. Najverjetneje, če se ne bi sedaj odločila za to potezo, ne vem, če bi se tudi kasneje. Potrebovala sem tistih dvajset sekund poguma, ker se od takrat nisem dotaknila odbojkarske žoge, niti naredila enega fitnesa. Imela sem nek odpor od odbojke in morala sem zbrati ta pogum, da sem se odločila spet stopiti nazaj na igrišče, priti na trening.”

Kaj vam je najbolj manjkalo, ste pogrešali adrenalin?

“Predvsem to druženje z ekipo in odbojko kot šport sam, ki mi je zelo naravna za moje telo, to sem tudi počela od malega. Ukvarjala sem se z drugimi športi, vozila sem enduro kolo, plezala, hodila v hribe, trail tek sem trenirala skupaj s štirimi puncami iz Koroške, smo izoblikovale svoje ekipo in hodile na ultra trail tekme. Tako da adrenalina je bilo dovolj, vsi ti našteti športi pa nekako niso bili usklajeni z mojim telesom, tega sem se zavedala, ampak sem se še vedno zelo upirala v glavi, da ne bi šla nazaj igrat odbojke in čakala na ta občutek, če bom spet kdaj začutila, da si želim ponovno zaigrati odbojko.” 

Omenili ste trenerja, koliko je bila pomembna vloga Bruna Najdiča pri Vaši odločitvi?

“Zelo. Mislim, da je bil eden tistih, ki mi je dal ta ključen korak, da pridem nazaj. Bruno Najdič je najbolj zaslužen pri moji vzgoji odbojke in to, da sem postala igralka. Privzgojil nam je disciplino, ne samo v odbojki, ampak nasplošno v življenju, za kar sem mu zelo hvaležna. Pri končni odločitvi je to bil zelo velik plus. Zelo dobro me pozna, ve kako lahko igram in osebno kot igralka mu tudi zelo zaupam, kar mi ogromno pomeni.”

V kakšni fizični formi ste?

“Mislim, da sem bila že oktobra dobro pripravljena, kar se tiče fizične forme, ker sem pred tem veliko tekla. Manjkala mi je tista tehnika, ki jo v bistvu hitro osvojiš nazaj. Naredit sem morala tudi par fitnes treningov, ker sem zadnje dve leti trenirala povsem druge mišice. Potrebovala sem dober mesec dni, da se je telo in mišice prilagodilo na odbojko. Mislim, da ko bo glavni del sezone, da bom v pravi formi.”  

Kakšni so spomini za nazaj, ste jih kaj obujali z dekleti?

“Spomini za nazaj so zelo lepi. Seveda, ko sem prišla nazaj na trening, smo se veliko spominjali o tistih časih, o tem kaj smo osvojili, kako smo uživali. Sedem let sem igrala v Mariboru, osvojili smo 6 naslovov državnih in 5 pokalnih prvakinj. Ogromno smo doživeli skupaj, sama sem s tem klubom praktično odraščala in Maribor je postal moj drugi dom. Nova KBM Branik Maribor je kot moja družina, tu sem bila od 16. do 22. leta. Tako da spomini so res zelo lepi, ogromno stvari smo osvojili, želela bi si seveda, da bi s puncami lahko sedaj tudi kaj osvojile, ampak načeloma prva stvar, zakaj sem se vrnila, je ljubezen do odbojke, da sem ponovno del ekipe in da se lahko poleg faksa ukvarjam še s športom.”

Ekipa se je od Vašega odhoda iz naslova v Novi Gorici leta 2019 precej pomladila.

“V ekipi poznam Moniko Potokar in Lolo (Loreno Lorber Fijok), skupaj smo že igrale, obe sta res vrhunski igralki, smo dobre kolegice in ju spoštujem tako na igrišču kot tudi izven njega. Poznala sem tudi nekatere druge, vendar nisem imela priložnosti z njimi igrat. Vse punce so res super, odlično smo se ujele.

Zelo si želim, da bi sedaj skupaj kaj osvojile, sploh za te, ki še niso imele priložnosti, da začutijo, kako je osvojiti naslov pokalnih ali državnih prvakinj z Mariborom,  ker je to res izjemen občutek. Sploh, ko mesto diha z nami, ker so Mariborčani res odlični navijači. “

Od takrat do danes je zanimanje precej upadlo, zakaj?

“Res je, ampak odkrito povedano nisem niti toliko spremljala, ker sem se poskušala odklopiti. Seveda si želim, da bi bilo zanimanja več, ampak tudi spoštovanja do samega športa, in da bi spet dokazale, da je odbojka doma v Mariboru, tako kot je vedno bilo, ker sem bila na tak način tudi vzgojena, ampak mislim, da bomo za to morale kar pridno trenirat.”

Eden od mojih razlogov za odhod je bil, da če bi igrala v tujini ne bi mogla usklajevati študija in športa. V Mariboru pa so odlični pogoji, zato ker imam tako fakulteto kot tudi dvorano zelo blizu.”

Vse odbojkarske državne prvakinje.

1991/1992 Paloma Branik
1992/1993 Paloma Branik
1993/1994 Abes Trade Celje
1994/1995 Bank Austria Bled
1995/1996 Infond Branik
1996/1997 Kemiplas Koper
1997/1998 Infond Branik
1998/1999 Infond Meltal
1999/2000 Infond Meltal
2000/2001 Nova KBM Meltal
2001/2002 Nova KBM Branik
2002/2003 Hit Nova Gorica
2003/2004 Sladki greh Ljubljana
2004/2005 Sladki greh Ljubljana
2005/2006 TPV Novo mesto
2006/2007 Hit Nova Gorica
2007/2008 Hit Nova Gorica
2008/2009 Nova KBM Branik
2009/2010 Calcit Volleyball
2010/2011 Nova KBM Branik
2011/2012 Nova KBM Branik
2012/2013 Nova KBM Branik
2013/2014 Nova KBM Branik
2014/2015 Calcit Volleyball
2015/2016 Calcit Ljubljana
2016/2017 Nova KBM Branik
2017/2018 Nova KBM Branik
2018/2019 Nova KBM Branik
2019/2020 Calcit Volley (po predčasnem zaključku prvenstva)
2020/2021 Calcit Volley
2021/2022 Calcit Volley

Kakšni so Vaši cilji?

“O končnem cilju ne razmišljam toliko. Želim si igrati, vse je ostalo nekako naravno, gibi, igra, razmišljanje. Moja mentaliteta je ostala takšna, da vedno dajem 100% od sebe, koliko bo šlo v tem trenutku. Če bom dobro trenirala, se moja igra lahko stopnjuje.”

Iza Mlakar leta 2016, Nova KBM Branik Maribor

Je to sedaj tudi Vaš dokončen povratek, razmišljate tudi o naslednji sezoni?

“Ne razmišljam kaj bo po sezoni, odigrala bom to sezono, ali bom igrala še naprej ali ne, pa trenutno še ne vem. Vem, da so cilji Nove KBM Branik Maribor vselej bile lovorike, tudi sama si to želim, ampak mislim, da je predvsem zdaj bolj pomembno, da se vrnem v ritem tekem in da sem srečna v tem, kar počnem. “

Na koncu, moram reči, se lovorike ne zdijo več tako daleč.

“Ne želim sedaj napovedati, da bomo osvojile pokal in/ali prvenstvo. Pomembno je, da dobro treniramo, da stopnjujemo igro, da se ujamem z ekipo. Punce so do sedaj odigrale dobro, če sem lahko en dodaten plus, da sem z njimi, ali jim kakorkoli pomagam, mi že to ogromni pomeni. Prijetno je, ko pripadaš nečemu, sploh, pa ko še mesto diha s tem. Tak da, mislim da se naša igra lahko samo še stopnjuje, ker imajo dekleta res velik potencial.”

Jutri povratna tekma v pokalu

Najdič za Večer: “Moramo biti potrpežljivi”
Za časopis Večer je glavni trener Nove KBM Branik Bruno Najdič dejal: “Kljub temu, da še ni optimalno pripravljena, so treningi z njo kakovostnejši. Načrtujem, da bo za igro optimalno pripravljena januarja ali februarja, saj moramo biti potrpežljivi, tudi zato, da se izognemo morebitnim poškodbam. “ Potrdil je, da bo Iza Mlakar v postavi ekipe že za jutrišnjo povratno tekmo četrtfinala pokala Slovenije. “Odbojkarska kakovost Ize ni vprašljiva. Že sedaj lahko stopi na igrišče, ne glede na kakovost tekmic na drugi strani mreže. Za nas predstavlja veliko okrepitev in vesel sem, da se je znova odločila za igranje odbojke, in to prav za našo ekipo,” je še dodal Najdič.

Mlakarjeva bo del mariborske ekipe tudi prihodnji teden na evropskem parketu, ko se bo Nova KBM Branik v 1/16 finala pokala CEV v gosteh pomerila s finsko z ekipo Pölkky Kuusamo, še dodajo na Večeru.

Torej ni boljšega vabila za jutrišnjo tekmo kot povratek ene najboljših odbojkaric v zgodovini Nove KBM Branik Maribor. Jutri ob 18.00 uri v športni dvorani Luka bodo Bankirke gostile odbojkarice iz Hoč. Mariborčanke imajo prednost dveh nizov (1-3), za napredovanje v polfinale pokala potrebujejo najmanj dva osvojena niza.

Tekma z Izo Mlakar ponovno v dresu Nove KBM. Nazadnje je bilo leta to 2019, 26. aprila, ko so mariborske odbojkarice še zadnjič, skupno 16-ič postale državne prvakinje.

Zadnji naslov prvaka v Novi Gorici, 2019.