Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o samomorilnih mislih mladih med epidemijo, oskrbi Razvanja s pitno vodo, domovih pred zlomom, zaposlovanju v Magni, težavah s paketi, božičnih dejavnostih v zaporih in Cerkvenjaku kot novem turističnem biseru.

Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o samomorilnih mislih mladih med epidemijo, oskrbi Razvanja s pitno vodo, domovih pred zlomom, zaposlovanju v Magni, težavah s paketi, božičnih dejavnostih v zaporih in Cerkvenjaku kot novem turističnem biseru.

DNEVNA: Zaradi epidemije se otroci in mladostniki soočajo celo s samomorilnimi mislimi

Mladi so ob svetovnem dnevu otrok opozorili predvsem na težave, ki jih povzroča pandemija covid-19. Izpostavili so izobraževanje in zdravstveno oskrbo, skrbi pa jih tudi povečanje neenakosti ter dolgoročne posledice pandemije. S številnimi stiskami otrok se soočajo tudi pri nacionalni mreži TOM telefon, kjer prek pogovorov nudijo otrokom pomoč.

DNEVNA: Del Razvanja bo končno oskrbljen s pitno vodo

V Mariboru je še vedno več kot 900 gospodinjstev, ki nimajo pitne vode. V Razvanju so na pričetek del čakali več let, a sedaj so se zadeve končno premaknile v pravo smer.

DNEVNA: Domovi za starejše tik pred zlomom: Travme bodo pustile posledice na vseh

Domovi za starejše so sicer od države prejeli sredstva za pomoč v boju z epidemijo, a glavni problem je kader, ki ga enostavno ni. Ljudi, ki bi želeli delati v tej podcenjeni branži, enostavno ni mogoče dobiti. Večina zdravstvenega kadra je namreč odšla na delo v tujino, kjer je boljše plačilo ali pa so se preusmerili v kašen drug poklic, kjer so boljši pogoji dela oz. boljši delovni čas.

DNEVNA: Magna v Gradcu zaposluje, v Hočah negotova prihodnost

V Magni Steyr trenutno dela okoli 40 delavcev, ostali so začasno zaposleni v tovarni v Gradcu. Medtem ko pri severnih sosedih zaposlujejo, temu pri nas ni tako. Kaj se dogaja s hoško lakirnico in ali je morda njena prihodnost nejasna?

DNEVNA: “Ko je najhuje, gremo pakete dostavljat vsi, tudi tisti iz pisarn, vključno z direktorjem”

Nov koronavirus je močno zarezal v vsa življenjska področja, predvsem zaradi ukrepov za zamejevanje covid-19 pa se je bilo potrebno nekako prilagoditi. Ena izmed prepovedi je prinesla zaprtje vseh trgovin z izdelki, ki za življenje niso nujni, mednje pa sodijo trgovine z oblačili, pohištvom, opremo in še marsičem. Zaradi tega se je povečala spletna prodaja, kar pa pomeni več dela tudi za dostavne službe.

DNEVNA: V zaporu z različnimi aktivnostmi, nekaj obsojenih predčasno odpuščenih na prostost

V zavodih za prestajanje kazni zapornike spodbujajo, da pišejo pisma svojim najbližjim pa tudi, da so ustvarjalni. V okviru pilotnega projekta uporabljajo tudi video telefonske stike.

DNEVNA: Cerkvenjak – prebujajoči turistični biser osrednjih Slovenskih goric

FOTO in VIDEO: Velik turistični potencial občine Cerkvenjak je v vzletišču, ki je namenjeno ultralahkih letalom, motornim zmajem in motornim padalcem. Vse te letalne naprave so spravljene v hangarju, s katerim upravlja Aeroklub Sršen Cerkvenjak, ki je dejaven tudi pozimi. Turiste pa v to slovenjegoriško občino pritegnejo tudi druge naravne in kulturne znamenitosti.