Protestniki želijo po besedah Franca Kanglerja storiti še za odločnejši korak proti vladi Marjana Šarca ter tako izraziti nezadovoljstvo nad trenutno okoljsko, varnostno, pravosodno in socialno politiko.

Protestni shod rumenih jopičev v Ljubljani, pod katerega se bo tokrat podpisal nekdanji mariborski župan in poslanec državnega zbora ter aktualni državni svetnik Franc Kangler, je vse bližje. Kot napoveduje, gre za protest pod geslom Rešimo Slovenijo proti vladi Marjana Šarca, z njim pa želijo protestniki izraziti nezadovoljstvo nad trenutno okoljsko, varnostno, pravosodno in socialno politiko.

Rumeni jopiči simbol upora tudi drugod po Evropi

Kangler je za osrednji spletni medij Maribor24.si povedal, da so se za protestni shod, ki bo 10. oktobra odločili v slovenski prestolnici, ker je Ljubljana glavno mesto, tam imajo sedež tudi vse državne institucije. »V Ljubljano lahko pridejo iz celotne Slovenije vsi zainteresirani protestniki, ki jim je mar, da se reši Slovenija,« poudarja Kangler in nadaljuje, da so rumeni jopiči simbol upora tudi drugod po Evropi, zakaj ne bi bili še v Sloveniji.

Pričakuje več tisoč nezadovoljnih državljanov

Sporočilo shoda bo po njegovih besedah kratko in jasno: »Rešimo Slovenijo!« Zato lahko, dodaja, tam pričakuje več tisoč nezadovoljnih državljanov ter jasne in glasne zahteve številnih civilnih iniciativ. »Upoštevajoč njihove odzive, pričakujem številčno udeležbo, prav gotovo pa bo tam veliko Mariborčanov,« pojasnjuje Kangler.

Franc Kangler: »Zakaj Ljubljana? Tja lahko pridejo iz celotne Slovenije tudi vsi zainteresirani protestniki, ki jim je mar, da se reši Slovenija.«

Sogovornik razlaga, da ljudi vabi na protestni shod preko socialnih omrežij in javnih nastopov. »Rešimo Slovenijo je gibanje civilne družbe, kjer povezujemo ljudi, ki so nezadovoljni s trenutnim stanjem v družbi in jim ni vseeno kaj bo jutri z njimi ali njihovimi otroki. Ne gre za nobeno novo stranko,« še poudarja Kangler in še, da protestnega shoda nihče ne financira, saj da finančna sredstva zanj niso potrebna.

Ne rušijo ustavne ureditve

In ker so se na protestih rumenih jopičev v tujini večkrat dogajali tudi izgredi, o tokratnem pravi: »Že večkrat sem javno poudaril, da mi ne rušimo ustavne ureditve, zato naj Marjan Šarec pusti ‘sovo’ zaklenjeno v kletki, ker je nepotrebna. Dovolj nam je, da nas delijo na prvo in drugorazredne ljudi.«