Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi po poročanju POP TV danes premierju Janezu Janši in poslanskim skupinam poslal predlog za popolno zaprtje države. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin tega predloga za STA ni komentiral. Vlada bo naredila epidemiološko oceno in ocenila, ali bo ukrepe podaljšala ali sprejela nove, je napovedal.

Odločitev glede zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako vlada še ni sprejela, je za STA še pojasnil Kacin.

Po poročanju POP TV pa naj bi minister Gantar ob neupoštevanju njegovih predlogov za zaostritev ukrepov med vrsticami omenjal celo možnost odstopa. Gantar je bil sicer že dlje časa proti dodatnemu sproščanju ukrepov, obenem pa meni, da je bilo že sproščanje v prejšnjem tednu nepotrebno.

Popolno zaprtje države kot spomladi?

Po informacijah POP TV naj bi tako vladi predlagal popolno zaprtje države, kot je veljalo spomladi, pri čemer naj bi ga podpirala tudi strokovna skupina. Obenem naj bi bil prepričan, da se ljudje trenutnih ukrepov premalo držijo. Predlogom Gantarja pa naj bi odločno nasprotoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je danes v izjavi za medije dejala, da sproščanje ukrepov še ni na mestu. Situacija jo namreč še vedno izjemno skrbi, saj bolnišnice še vedno pridobivajo na številu bolnikov, čeprav ne več s takšnim tempom kot prejšnje dni. “Če se to ne bo umirilo, je treba pravočasno sprejeti dodatne ukrepe,” je dejala.