Na intenzivnih oddelkih je 62 kritično bolnih bolnikov. Najstarejši ima 85 let, najmlajši pa 42. 

Pomočnica vladnega govorca za covid-19 Maja Bratuša je povedala, da je bilo včeraj opravljenih je bilo 6215 testov, potrjenih pa kar 1663 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 26,76%. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Gorenjska ostaja regija, ki ima največje število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer kar 759. Število okužb ostaja najmanjše v Obalno-kraški regiji, ki je še edina oranžna regija, a se tudi tam število okužb hitro povečuje. 14-dnevna incidenca v regiji trenutno znaša že 131.

Število postelj ne bo zadostno

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb je povedal, da se epidemiološke razmere v Sloveniji se dramatično slabšajo. “Vsak dan imamo več aktivno okuženih. Razmere še obvladujemo, a smo vsi zaskrbljeni, da število postelj pripravljenih za covid-19 bolnike ne bo zadostno. Imamo rezervne možnosti,” je še povedal in dodal, da imamo na intenzivnih oddelkih 62 kritično bolnih bolnikov.

Vsak dan imamo več aktivno okuženih. Razmere še obvladujemo, a smo vsi zaskrbljeni, da število postelj pripravljenih za covid-19 bolnike ne bo zadostno. Imamo rezervne možnosti.

Najstarejši ima 85 let, najmlajši pa 42. Poleg hladnejšega vremena je po mnenju Jereba, razlog za naraščanje števila ukrepov tudi neupoštevanje ukrepov za preprečevanje okužb.

Jereb še meni, da testiranje vseh državljanov, kot bo to storila Slovaška, ni smiselno. “Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komerkoli lahko rizičen, in se temu primerno tudi vede. Ne podcenjujmo izziva covida,” dodaja.