V zadnjih dneh se je občutno ohladilo, četrtkovo jutro pa se je marsikje začelo s prvo slano v letošnji jeseni. Kako pa bo v prihodnjih dneh?

Fotografija je simbolična.

Zelo hladno je bilo predvsem v krajih nad 500 metri nadmorske višine, kjer so se temperature spustile globoko pod ničlo. Po državi je bilo zjutraj nekaj stopinj nad ničlo, a se je kljub temu marsikje pojavila slana, saj je pri tleh običajno še za kakšni 2 ali 3 stopinje Celzija hladneje kot na dveh metrih višine, kjer potekajo uradne meritve temperature zraka. Tako nizke temperature za sredino oktobra seveda niso nič neobičajnega. Z nastopom jeseni se začnejo polarni predeli hitreje ohlajati, kar pomeni, da je nad severnim polom vse več hladnega zraka, ki lahko ob izrazitejših vremenskih spremembah doseže tudi naše kraje, poroča prognostik portal 24ur.

Po sončnem in zelo svežem začetku dneva bo oblačnost čez dan naraščala, a bo ostalo večinoma suho. Popoldanske temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija.

Tudi jutri bo sončno, naslednji teden pa občutno topleje

V petek bo po večini sončno, predvsem v vzhodni polovici Slovenije pa bo sprva pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do 5, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 12 do 15, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. Pretežno jasno bo, predvsem v krajih vzhodno od nas pa občasno zmerno oblačno, poroča prognostik portal 24ur.

Podobno vreme z možnostjo jutranje slane bomo imeli do vključno ponedeljka, potem pa bomo prišli pod vpliv občutno toplejšega jugozahodnega vetra, kar se bo poznalo tako pri jutranjih kot tudi pri popoldanskih temperaturah, ki bodo marsikje spet presegle 20 stopinj Celzija.

Ob manjših krajevnih padavinah, ki bodo v prihodnjem tednu nastajale predvsem v zahodni Sloveniji, bo tudi na najvišjih vrhovih večinoma deževalo.