Danes je v številnih slovenskih mestih napovedan upor ljudstva.

Fotografija je simbolična.

Iz Policije so sporočili, da so seznanjeni z napovedjo sredinih protestov v več mestih po Sloveniji. V Mariboru bo upor ljudstva za odpravo obvezujočih ukrepov in predčasen odstop vlade potekal ob 15.00 uri na Trgu svobode.

Tako kot v preteklih primerih gre za neprijavljene shode. “Za udeležence shodov to pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, kot je npr. rediteljska služba, ni si priskrbel dovoljenja za zapore cest, ni seznanil javnosti s programom ipd. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, ki bodo s pozivanjem in usmerjanjem udeležencev shoda preprečevali ogrožanje ljudi in premoženja, vzdrževali javni red in mir ter zagotavljali varnost cestnega prometa.”

Udeležence pozvali, naj ne ogrožajo javnega prometa

Policisti zato vse udeležence napovedanih shodov pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. “Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostorih, kjer bodo potekali javni shodi, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe.”

Policija znova poudarja, da ob hujših in množičnih kršitvah lahko razpusti shod. Udeležencem svetujejo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali.

Udeležence so tudi pozvali, naj ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. “Med drugim je potrebno razumeti, da cestne povezave pogosto uporabljajo tudi ekipe za reševanje in bi bilo zaradi tega lahko ogroženo tudi življenje ljudi.”