Za januar s strani sindikata Fides napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov je nepotrebna, je ob robu zasedanja ministrov EU za zdravje v Bruslju dejal minister Danijel Bešič Loredan

Sam sicer pričakuje, da bodo sindikati podpisali parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu, ki vključuje tudi zdravnike.

S stavkovno napovedjo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v celoti seznanil v ponedeljek. Vlada se bo na poteze sindikata in njihove stavkovne zahteve odzvala pravočasno, je poudaril.

Stavka nepotrebna, plače so višje

“Mi menimo, da je stavka nepotrebna, plače smo dvignili, ničesar nismo vzeli z mize in si želimo čimprejšnjega oblikovanja skupnega stebra,” je dejal. Na vprašanje, kdaj se bodo torej začela pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, je odgovoril, da takoj po novem letu.

Sprejem izhodišč za napovedana pogajanja je bil sicer predviden za začetek decembra, a se to še ni zgodilo. Na ministrstvu za javno upravo so za STA danes pojasnili, da bo vlada izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja obravnavala in sprejela na eni prvih sej v novem letu. Zatem jih bo predstavila sindikatom, v januarju načrtuje tudi več javnih posvetov na to temo.

Glavni odbor Fidesa je na četrtkovi seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigu zdravniških in zobozdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v Fidesu sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse.

Podporo in pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, če vlada ne bo izpolnila obljube o pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo.

STA