Nerazvrščeno

Psi so ob nevihtah pod stresom, kako jim lahko olajšamo strah?

Uredništvo , 01.08.23 ob 21:08

Nad naše kraje prihajajo nevihte. Ljudje poskrbimo za zaščito premoženja vse prevečkrat pa pozabimo na živali.

Psi so ob nevihtah pod stresom, kako jim lahko olajšamo strah?

Nevihte z gromom in strelami so naravni pojavi, ki lahko pri psih povzročijo občutke tesnobe in strahu. Občutljiva narava psov nas opominja, da imamo odgovornost poskrbeti za varnost in dobro počutje naših štirinožnih prijateljev.

Prepoznajmo znake tesnobe pri psih

Vsak pes se lahko odzove drugače, ko se bliža nevihta. Nekateri lahko postanejo mirni, medtem ko drugi postanejo prestrašeni in tesnobni. Pomembno je, da kot skrbniki prepoznamo znake stresa pri naših štirinožnih ljubljencih. Trepetanje, lajanje, iskanje zavetja, prekomerno oblizovanje, skrivanje ali bežanje so nekateri od znakov, ki kažejo na tesnobno obnašanje psa. Strah pred grmenjem in udari strele sta pogosti manifestaciji tesnobe ob nevihtah.

Ustvarimo primerno zavetje

Psi potrebujejo občutek varnosti in zavetja, ko se bliža nevihta. Na varnem mestu v naši hiši ali stanovanju lahko pripravimo prostor, kamor se pes lahko umakne. Preprosta posteljica ali odeja v kotu prostora lahko zagotovi občutek zavetja. Pomembno je, da prostor zaščitimo pred steklenimi površinami in razbitinami, saj psi ob nevihti lahko postanejo zelo nepredvidljivi.

Pomirjujoči zvoki

Za nekatere pse lahko pomirjujoči zvoki pomagajo pri obvladovanju tesnobe. Poskusite z glasbo ali aplikacijami, ki ponujajo zvoke narave, klasično glasbo ali posebne zvoke, ki so namenjeni pomirjanju psov. Ti zvoki lahko delujejo kot oblika terapije in pomagajo umiriti pse v času neviht.

Ostanimo mirni in zbrani

Psi zlahka zaznajo čustveno stanje svojih lastnikov, zato je ključnega pomena, da ostanemo mirni in zbrani ob bližajoči se nevihti. Naši psi bodo najverjetneje reagirali na naše reakcije, zato je naša naloga, da izžarevamo občutek varnosti in zaupanja, kar bo pomagalo umiriti naše ljubljence.

Ne kaznujmo psa za njegovo tesnobo

Pomembno je, da ne kaznujemo psa za njegovo tesnobo ob nevihtah. Kaznovanje lahko le še poslabša stanje in poveča njegovo tesnobo. Namesto tega psa poskusimo pomiriti in mu nudimo podporo ter ljubezen.

Nevihte z gromom in strelami so lahko za pse stresen in tesnoben čas. Vendar pa lahko s pravo pozornostjo, skrbjo in prilagoditvami zmanjšamo njihovo nelagodje in jim zagotovimo varnost ter dobro počutje. S spoštljivim odnosom, ljubeznijo in potrpežljivostjo bomo okrepili vezi s svojimi štirinožnimi prijatelji ter poskrbeli za njihovo srečno in zdravo življenje tudi v času neviht.