Nerazvrščeno

FOTO in VIDEO: Čez reko Mežo dokončana dva mostova

Uredništvo , 14.08.23 ob 12:58

To sta prva dva montažna mostova na Koroškem po ujmi.

FOTO in VIDEO: Čez reko Mežo dokončana dva mostova

Slovenska vojska je skupaj z makedonsko zaključila gradnjo montažnega mosta v Mežici, kjer je promet že stekel, pripadniki nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč pa most na Prevaljah še zaključujejo, promet pa bo stekel v teku dneva. To sta prva dva montažna mostova na Koroškem po ujmi, odprtja obeh se je udeležil obrambni minister Marjan Šarec.

V Mežici zdaj stoji enosmerni montažni most Compact 200, ki v dolžino meri 33 metrov, njegova nosilnost je 40 ton, kar zadošča za prečkanje težjih gradbenih strojev in transporta. Most je kar 12 pripadnikov Slovenske vojske s Civilno zaščito RS postavljalo pet dni, njihov delavnik pa je trajal več kot 16 ur. Vojski in civilni zaščiti so na pomoč priskočili tudi lokalci in makedonski inženirji. Ob odprtju mosta v Mežici je minister Marjan Šarec izpostavil tudi pomen mosta za podjetja, do katerih vodi. Župan občine Mežica Mark Maze pa se je ob odprtju zahvalil tako vojski kot tudi lastniku zemljišča, ki je dovolil, da promet tam poteka. Poudaril je pomen pridobitve tako za krajane kot podjetja na desni strani Meže, ki so bila po ujmi do danes prometno odrezana od sveta.

Montažni most na Prevaljah so postavili pripadniki nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč (THW), ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU. Na Prevaljah bodo Nemci predvidoma do petka ali sobote postavili še en montažni most čez reko Mežo, in sicer pri bencinski črpalki Petrol.

“Ta pomoč iz Nemčije je zelo pomembna za nas. Poleg simbolike, da bo spet povezal oba bregova, bo pomenil tudi izjemno sprostitev prometa,” je ob ogledu mosta na Prevaljah v izjavi medijem dejal minister Šarec. Pomoč Nemcev je ocenil kot hitro in izjemno učinkovito, pohvalil je tudi medsebojno sodelovanje. Izpostavil je še, da gre za prostovoljce, ki se iz različnih krajev Nemčije ob takšnih priložnostih združijo in ponudijo pomoč.