Oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. V UKC Maribor vabijo na predavanja, pogovore in preglede.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre.

Na Oddelku za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk letno obravnavajo med 100 in 150 novo zbolelih žensk z rakom rodil in okoli 200 do 220 na novo zbolelih žensk z rakom dojke. V rožnatem oktobru na prej omenjenem oddelku vabijo na predavanja, pogovore in preglede.

Vabljeni vsak ponedeljek in torej v stavbo 3, v II. etažo, v čakalnico Oddelka za ginekološko onkologijo dojk med 10. in 12. uro. Potekale bodo predstavitve pravilnega načina samopregledovanja dojk na modelih, možnost tipanja različnih tumorjev na modelih, pogovarjali se boste lahko s strokovnjaki in prostovoljkami iz skupine za pomoč bolnic z rakom dojk. Ob tem bodo razdelili različna gradiva.

Debla dreves bodo okrasili z rožnatim okrasjem

Jutri, 1. oktobra, bodo v parku med stavbo 3 in 4, z rožnatim okrasjem okrasili debla dreves, za vzpodbudo vsem ženskam, ki  zbolijo in živijo z rakom dojk ter v spomin vsem, s katerimi so na oddelku delili vse lepe in težke trenutke. »Za pogovor bosta na voljo namestnica predstojnica Oddelka za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk, Nina Čas Sikošek, dr. med. in strokovna vodja zdravstvene nege oddelka, Nada Lubanjšek, mag. zdr. neg.,« povedo v UKC Maribor.