Skupaj z mariborsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter Muzejem za arhitekturo in oblikovanje so pisali mariborskemu županu.

Umetnostna galerija Maribor (UGM), ki v letošnjem letu obeležuje 65. obletnico, še vedno čaka na zagotovitev ustreznih pogojev delovanja. In zdaj naj bi se jim vendarle ponudila priložnost, da bi lahko svojo željo uresničili.

Šlo naj bi za enkratno priložnost

Po poročanju Večera, naj bi videli svetlejšo prihodnost v nezasedenem industrijskem poslopju v Melju, ki je v lasti nekdanjega tekstilnega podjetja MTT Tekstil. Milorad Vidović, stečajni upravitelj, naj bi jih namreč ponovno poskušal prodati, rok za zbiranje ponudb pa je do vključno 15. junija.

Na pomembnost omenjenega industrijskega poslopja v mestu naj bi opozarjali tudi v UGM. Tamkajšnji sodelavci so v začetku leta obiskali prostore, ko so iskali prizorišča za obujeni trienale sodobne umetnosti in okolja, ki ga načrtujejo za prihodnje leto. In strokovna javnost naj bi zdaj apelirala na Mestno občino Maribor, da gre za enkratno priložnost, da ohrani kos industrijske stavbne dediščine mesta.

Strokovna javnost ne vidi druge priložnosti

Jure Kirbiš, kustos v UGM, je za Večer povedal: «Prepoznali smo nevarnost, da se ta pomembna dediščina razdrobi in uniči. Nismo želeli sedeti križem rok, ne da bi o tem opozorili odločevalce v mestu.« Skupaj z mariborsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter Muzejem za arhitekturo in oblikovanje so pisali mariborskemu županu Sašu Arsenoviču in arhitektu Gregorju Reichenbergu ter pripravili predstavitev o potencialu, ki ga vidijo za ta del Maribora. »V primeru prodaje po kosih bo razkosana dediščina uničena. Druge priložnosti za odkup, ohranitev in razvoj ne bo,« so predstavniki strokovne javnosti zapisali v predstavitvi o potencialu.

Neuradno: iskanje možnosti

Na občini zadeve sicer ne komentirajo, neuradno pa, še piše Večer, naj bi vendarle iskali možnosti, kako to premoženje stečajne mase, kjer je največji ločitveni upnik DUTB, vendarle nekako ohraniti.