Letos poleti so v Mariboru zabeležili kar 20-odstotni porast tujih gostov, ki pa se v mestu ne zadržijo prav dolgo. Zakaj? Ker žal ne premoremo ponudbe, po kateri najbolj poizvedujejo.

Letos v primerjavi s tem časom lani beležijo kar 20-odstotni porast tujih turistov, so nam za Maribor24 sporočili z Zavoda za turizem Maribor-Pohorje. Pri tem pa ne gre za goste, ki bi v mestu ostali dalj časa, saj se tukaj zadržijo 2-3 dneve. Očitno je Maribor bolj prehodna kot prava turistična destinacija.

Po tem najbolj poizvedujejo

Gostje pri nas najbolj sprašujejo po znamenitostih mesta, restavracijah in športnih aktivnostih, na Zavodu pa jim na izbiro ponudijo denimo Dravsko kolesarsko pot, Kolesarjenje po vinskih cestah, pohodništvo po Pohorju. V poletnem času jih zanimajo zlasti najbližja kopališča, nekje, kjer se lahko malo ohladijo.

Pogrešajo zlasti dostojno kopališče in dober mestni wi-fi

In prav to, priznavajo na Zavodu, je tisto, kar gostje pri nas najbolj pogrešajo: naravno kopališče ali vsaj kakšno kvalitetno bazensko kopališče. Na Zavodu jih pač preusmerijo na Mariborski otok, za vodne športe pa na Drava center.

“Kolikor nam gostje povedo, pogrešajo tudi dober mestni wi-fi,” so še dejali.

Najbolj se prodajajo turistične drobnarije

Med turističnimi izdelki se najbolj prodajajo malenkosti kot so kuliji, magneti, svinčniki, beležke, majice. Gre za majhne stvari, saj večje težje spravijo s seboj na letalo. Prodajajo tudi spominke z motivi stare trte, recimo skodelice, liste stare trte, magnete …

Med gosti prednjačijo Avstrijci in Nemci

Prvi dve mesti po nacionalnosti tujih gostov zasedajo turisti iz Avstrije in Nemčije, junija je prišlo tudi veliko Madžarov in gostov z Južne Amerike. Slednji so junija prišli v kakih treh skupinah s skupno 50-60 gosti. Sicer pa prihajajo tudi Francozi, Nizozemci, Belgijci …

Zanikajo, da naj bi TIC ne obratoval

Na strani Izboljšajmo Maribor se je nedavno znašla pritožba občana, ki je zatrdil, da Turistično informacijski center ne služi svoji nalogi, saj naj bi bil vselej zaprt, v njem pa nobenega uslužbenca. Na zavodu so nam zatrdili, da to ni mogoče, saj je odpiralni čas od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa obratujejo med 9. in 17. uro. Medtem pa je Hiša stare trte odprta prav vsak dan v letu med 9. in 20. uro.