Po tem, ko je Slovenijo dvignila na noge dobrodelna akcija za pomoč Krisu, je spet prišla nekoliko v ospredje tudi zgodba o Galu. Objavili smo članek s podatki za nakazilo, nato pa v uredništvo prejeli kar nekaj elektronskih sporočil, polnih očitkov na račun društva MAUS.

Zanikala nepravilnosti

Obrnili smo se na Natašo Švikart iz društva MAUS in jo povprašali zakaj v preteklih mesecih ni prikazovala stanja, ki se je nabralo na TRR. Dejala nam je: »Z humanitarnostjo se ukvarjam pet let in do sedaj ni bilo takšne prakse. Akcija za Krisa je bila zelo odmevna, prvič tako močno. Oni so lahko vse sproti objavljali saj so imeli odprte telefone, jaz dobim SMS izpiske vsak mesec ne vsak dan sproti.«. Dodala je, da je ob tem, ko so za Gala pripravljali kakšne dogodke vse sproti objavila na njihovi spletni strani. »Tudi, ko smo dali polog za Galovo operacijo, da smo sploh dobili datum, smo to objavili. Načeloma pa se nekateri starši izogibajo temu, da bi se zneski sproti objavljali.«.

»Zanikam, da bi bile v delovanju društva kakršnekoli nepravilnosti in zanikam, da nismo transparentni,« je dejala Nataša Švikart iz društva MAUS.

Mamici naj bi dejala, da nima pravice do vpogleda

Govorili smo z Galovo mamo Nataša, ki pravi, da je Švikartovo pogosto, običajno vsak ponedeljek, poklicala in jo vprašala, kako je z zbiranjem denarja za njenega sina, a ji skupnega zneska ni posredovala. »Nikoli mi ga tudi ni javljala. Celo nadrla me je. Odgovorila mi je, da gre za njene osebne račune in zato nimam pravice do vpogleda,« je dejala in dodala, da jo je vselej zanimal skupni znesek zbranega denarja, ne pa koliko so zbrali samo zadnji teden.

Odprla je sinov osebni TRR

»Iskreno rečeno, nikogar ne želim obsojati. Želela pa bi videti zgolj vse izpiske,« poudarja mamica in nam v telefonskem pogovoru omeni dupleški dobrodelni nogometni turnir, kjer so prostovoljne prispevke zbirali za Gala. »Do zapleta naj bi prišlo pri denarju, ki so mi ga želeli izročiti. Dobila sem informacijo, da naj bi jih celo obiskala in jim govorila, da bi morali zbrani denar predati izključno njej in ne meni. Bilo je še nekaj zapletov in zdaj zadeva zgleda tako, kot da bi jaz kaj skrivala,« razlaga Vrbnjakova in nadaljuje, da je odprla Galov osebni TRR..

»Pred kratkim sem pogledala stanje in ugotovila, da je ena gospa nakazala 1.000 evrov, od prošenj, ki sem jih sama poslala naokrog, pa sem dobila skupaj 3.570 evrov. To je bera dveh tednov, samo od mojih prošenj, saj sem prejšnjih morala navesti številko njenega računa,« je pojasnila sogovornica in še, da se je nanjo obrnilo že več donatorjev, ki so za Gala nakazali denar, Švikartova pa jim tri mesece naj ne bi poslala pogodb. »To naj bi storila šele pred kratkim,« je zaključila Galova mamica.

Švikartova je na vprašanje ali je bila Galova mama seznanjena z vsoto zbranega denarja odgovorila: »Mamica je bila vseskozi seznanjena s tem koliko je bilo zbranega denarja, tedensko delava obračune.«.

Trenutno zbranih 52 tisočakov

Švikartova je po tem, ko je v soboto ponovno objavila »modro številko 1919« zasledila, da je več ljudi stopili skupaj tudi za Gala, verjetno zaradi odmevne zgodbe Krisa. Ob tem je dodala, da je bilo nekoliko težje, saj je bilo zbiranje omejeno zgolj na nekaj lokalnih medijev, zato zgodba ni bila tako odmevna kot bi sicer želeli.

V nedeljo je objavila, da je bilo do danes zbranih 40 tisočakov. »Govorim o tem kaj je na računu društva, neke stvari od prireditev pa na ta račun še niso prišle. Trenutno je zbranega 52.000, danes je na naš račun prišlo dodatnih sedem tisočakov,« je dodala ob koncu.

Donirate lahko Galu osebno:

Donacijo lahko tako nakažete na transakcijski račun mamice Nataša Vrbnjak Šteflič: TRR SI56 0510 0702 8800 587 Nataša Vrbnjak Šteflič, Zg. Duplek 104a, 2241 Sp. Duplek.

Z vprašanji ali so zoper omenjeno društvo dobili kakšno prijavo, smo se obrnili tudi na PU Maribor. Njihove odgovore objavimo, ko prejmemo.