Mariborska finalista se bosta septembra pomerila na četrtem državnem prvenstvu v slamovski poeziji v Ljubljani, kjer se bosta borila za naslov državnega prvaka. Organizatorji pa pred slovitim bojem pripravljajo še marsikaj …

Foto: Facebook/Slam zverine

Prirejajo še jezikoslovno debato, kot smo že pisali, pa je prirejen tudi natečaj, kjer bo nagrajen najditelj najslabše oglaševalske rime. V soboto, 24. avgusta 2019 pa bo v mariborski Kibli potekal tudi zadnji dogodek letošnje mariborske sezone slamovske poezije. Kaj je to? Gre za posebno obliko izvajanja urbane poezije v živo. V našem mestu to poteka v obliki mesečnih večerov, ki se zgodijo pod imenom Ožuljeni jezik – prijavljene pesnice in pesniki na teh tekmovanjih ocenita tako publika kot žirija.

Najprej v Ljubljano, nato v Milano

Slovensko državno prvenstvo v slam poeziji je že četrto zapored, prvo se je leta 2016 odvilo v Mariboru, naslednji pa sta bili 2017 v Kamniku ter lansko leto v Celju. Po serijih regijskih predizborov bo državno prvenstvo zmagovalca poslalo na evropsko prvenstvo, ki bo marca 2020 v italijanskem Milanu. Nekaj mesecev kasneje pa bo gostiteljica še enega slamovskega prvenstva prav Slovenija.

Pesniški boj

Na mariborskem predizboru se bodo soočili naslednje pesnice in pesniki: Klavdija Volf, Nejc Klemenc, Neža Prah Seničar, Alen Harb, Mišel Amo Ristov, Tomaž Lovrenko, Domen Mlakar, Tom Veber, Nina Medved, Tjaša Debelak in Petra Kokol. V treh tekmovalnih krogih bodo nastopajoči brez uporabe kostumov in rekvizitov v treh minutah predstavili tri svoje avtorske pesmi, ocenjevala pa jih bo prav posebna žirija: dramski igralec Uroš Kaurin, pesnik in literarni kritik ter Vitez poezije 2019 Denis Škofič in ambasadorka branja ter mariborska kulturnica Zora A. Jurič, dogodek bo moderirala Mojca Frim.

Kaj je to slam poezija? Preberite sami …

Debate, najslabša rima in še kaj

Da pesniškega dogajanja pri nas ne manjka, kažeta tudi dva spremljevalna dogodka. V ponedeljek, 26. avgusta 2019, bo ob 18. uri v Kibli potekala javna razprava na temo besedišča, povezanega s slam poezijo, ki jo bo moderirala Tonja Jelen, prirejen pa je tudi natečaj Kisla rima 2019, ki bo nagradil najditelja najslabših verzov oglaševalskih medijev. Več informacij o slednjem najdete tudi v našem članku.