Le kdo ne pozna Darka Klemna, zmagovalca druge sezone šova MasterChef, ki v Sečovljah vodi priljubljeno gostilno Mama Marička. Če ste se kdaj vprašali, zakaj Darko, ki je bil rojen v Mariboru in dolga leta živel na Studencih, gostilne ni odprl na Štajerskem, lahko zapišemo, da je za to kriva ljubezen. Pri 24 letih ga je namreč ta odpeljala na Primorsko. Prizna nam, da je bilo pred 18 leti to zanj zelo fino in špasno, zdaj pa že razmišlja nekoliko drugače: »Tu sem se navadil, pravzaprav sem Štajersko prenesel sem dol. Priznati pa moram, da me je začelo vedno bolj vleči nazaj na Štajersko, saj so tam taki lepi punkti, ki žal propadajo.«
Potem ko je leta 2016 postal MasterChef Slovenije je bilo nekako samoumevno, da odpre svojo gostilno na Primorskem, kar se je zgodilo pred slabimi tremi leti. Vmes je odprl še brunch bar pri Marini Portorož. Darko je po izobrazbi kuhar, ima pa še starejšo sestro Heleno, ki je sicer prometna tehnica, ves čas pa tako ali drugače deluje v gostinstvu. Družina njenega moža je imela gostilno, kasneje sta bila skupaj lastnika manjše pizerije.
Novo kulinarično zgodbo piše s pomočjo brata
Prav sestra masterchefa Darka Klemna Helena Ribič Klemen, ki sicer zdaj živi v Jurovskem Dolu, je nova najemnica znane gostilne Lipa v Jarenini v občini Pesnica. Skupaj z bratom, ki ima veliko znanja in izkušenj v gostinstvu in kuhariji, sta začela pisati novo uspešno kulinarično zgodbo. "Spomnim se, da so bili naši občutki, potem ko je Darko zmagal v šovu, naravnost nori. Vse mesece, ko je bil v MasterChefu, je celotna družina živela samo za to. Pa ne samo mi, tudi znanci in prijatelji. Zanj je navijala cela Štajerska. To je bilo nepozabno."
[[image_1_article_63579]]
In zakaj se je odločila prav za Jarenino? "Gostilna mora biti poleg cerkve, in ta je, in to celo na lepem trgu. Poleg tega bodo v Jarenini junija odprli Štajersko hišo glasbe, muzej Alfija Nipiča, in bilo bi malo nerodno, če tak kraj ne bi imel gostilne. Nenazadnje so tam snemali znani film Moj ata, socialistični kulak, poleg cerkve je še kostnica, ..." razloge za prihod v Jarenino navaja sogovornica.
Darko: Z veseljem bom prišel v Jarenino
Helena nadaljuje, da bodo v gostilni na voljo domače jedi, s svojim znanjem in recepti pa ji bo veliko pomagal brat. Ta doda, da pa bo en krožnik v ponudbi njegov: "Krožnik bo seveda prilagojen Štajerski. Ne bo preveč tehnično zahteven, v njem bodo lokalne sestavine. Mora pa biti drugačen. Sestrino kuhinjo poznam, je podobna tisti od najine mame. Čez čas pa bomo zagotovo naredili kak kulinarični večer, poleti kaj spekli na odprtem ognju na vrtu, ... z veseljem bom prišel v Jarenino."
[[image_2_article_63579]]
Tudi v Darkovi gostilni so na voljo domače jedi, na primer ocrt piščanec in restan krompir. Res pa je, da Darko zelo pazi, odkod so sestavine. Sicer pa v zahtevnejših jedeh meša slovensko in mediteransko hrano. "V občinah Koper, Izola, Piran ni ene gostilne s slovensko hrano. Lahko greš na pašto, na pizo, ribo, kalamare, kebabe, ... pri tem pa se zgodba že konča. Mi pa recimo v rižoti namesto riža uporabljamo ješpren, rdečo peso, dodamo še kakšno hobotnico, imamo teletino izpod peke, ki mi je zelo domača in tako dalje. Poleg tega lahko domačo hrano nadgradiš že s postavitvijo krožnika," razloži.
[[image_3_article_63579]]
Vrata bi lahko odprli konec maja
Prenovljena gostilna Lipa v Jarenini, takšno ime bo tudi ohranila, naj bi, če bo šlo vse po načrtih, svoja vrata odprla v drugi polovici maja. V tem času že s polno paro obnavljajo notranje prostore, veliko sprememb zunanjosti si, ker je objekt pod spomeniškim varstvom, ne smejo privoščiti. "Notranjost bo mešanica domačega in sodobnega. Pod znamenito Cesarsko lipo, ki zagotavlja naravno senco, bomo uredili letni vrt. Glede vinske kleti pod objektom pa imamo dolgoročne načrte," pravi Helena. Ker je prepričana, da mora dober šef poznati vse, si bo, podobno kot Darko, tudi sama večkrat nadela predpasnik in odšla v kuhinjo.