Kaj se trenutno dogaja na nepremičninskem trgu? Agencije ubirajo nove poti: online ogledi nepremičnin, sestanki in podpisi na daljavo. Mariborska agencija Galea se je v tem času odločila za brezplačno nepremičninsko popotovanje.

Trenutno je situacija tako na nepremičninskem področju kot na večini drugih področjih zamrznjena. »Ljudje se držimo doma in se trudimo ostati zdravi,« pove Mojca Žižek Mesarec, lastnica nepremičninske agencije Galea, kjer so se odločili, da iz varnosti strank in zaposlenih ne izvajajo ogledov. S težavami jim je uspelo zaključiti še nekatere odprte posle, saj tudi banke in notarji delajo v zmanjšanem obsegu. »Davčna uprava na področju davka na promet tri tedne ni delala,« doda.

»Za večji poslovni objekt smo ravnokar zaključili sestanke preko več virov online komunikacije in tudi podpisali rezervacijo na daljavo.«

Ubrali drugo pot, izvedli prvi online ogled nepremičnine

»Kljub vsemu so povpraševanja in realizacije, vendar v malo drugačni obliki kot smo jih vajeni. Za večji poslovni objekt smo ravnokar zaključili sestanke preko več virov online komunikacije in tudi podpisali rezervacijo na daljavo,« pove Mojca, kjer sedaj preostali čas maksimalno izkoriščajo za izobraževanja zaposlenih, branja, dnevno se ukvarjajo z marketingom in kako čim bolje predstaviti nepremičnine strank. Posodabljajo tudi spletne strani, fotografije, velik del so preusmerili namreč ravno na socialna omrežja kot so Facebook, Instagram in Youtube. Odločili so se, da se skoraj vsak dan javljajo z brezplačnimi nasveti in namigi.

Meni, da je sedaj pravi čas za pregled organizacije in načina dela ter posledično izboljšave, da bo delo potekalo še boljše. »Čas izkoriščamo za komunikacijo s strankami; z investitorji, ki so pred pričetkom prodaje novih enot, kot tudi s posamezniki, da uslišimo njihove želje in se jim prilagodimo.« Preko Facebook strani so izvedli že prvi online ogled nepremičnine v živo.

Brezplačno nepremičninsko popotovanje

Na njihovem Youtube kanalu tako najdete kaj paziti pri nakupu nepremičnine, kakšne davke imamo pri nakupu, kako si sami in to brezplačno natisnemo svoj zemljiško knjižni izpisek, kaj je lokacijska informacija in podobne nasvete s katerimi, se kot doda Mojca, trudijo približati ljudi zaodrje nepremičninskega dela in jih seznaniti z nekaterimi postopki. S pričetkom karantene so začeli z nepremičninskim popotovanjem in dodali nekaj nepremičninskih namigov, ki so jih nato prenesli na Youtube kanal.

Vpliva na cene še ni občutiti

»Trenutno še ni krize nikjer v Evropi, je samo upočasnjeno delovanje. Od vseh nas pa je odvisno ali bo do krize prišlo ali ne. V tem trenutku podjetja še ne zaznavajo gospodarske škode, se pa lahko to spremeni glede na razvoj dogodkov v naslednjih tednih in naslednjem mesecu,« pojasni in doda, da bomo v kolikor bomo sedeli doma in čakali, kriza zagotovo prišla in to krepka.

»Največji vpliv na ceno nepremičnin ima še vedno ponudba in ponudba je in bo še nekaj časa skromna, povpraševanje pa izredno veliko.« 

Povpraševanje v Mariboru izredno veliko

»V tem času se bomo spočili, izboljšali in pripravili na delo, ko bodo pa ukrepi končani bomo pa delali na polno. Sedaj vpliva na cene še ni občutiti in smo mnenja, da ga še nekaj časa ne bo. Zakaj? Največji vpliv na ceno nepremičnin ima še vedno ponudba in ponudba je in bo še nekaj časa skromna, povpraševanje pa izredno veliko. Lahko govorimo o Mariboru seveda,« še pove Mojca.

Cene nepremičnin ne padejo čez noč

Meni, da cene sedaj zagotovo nekaj časa ne bodo rasle, obrestne mere so nizke in cene nepremičnin ne padejo čez noč kot naprimer delnice. »Ljudje se bodo morali vedno seliti, nekateri v manjše, drugi v večje. Nekateri so sedaj v času karantene spoznali, da si želijo živeti bolj v stiku z naravo in se bodo sedaj selili iz blokov in mesta,« doda.

»Krize se ne bojimo, kvečjemu jo znamo vzeti kot izziv. Težko in nehvaležno je karkoli napovedovati, vsi pa upamo na čim lepši razplet. Zato, ostanite zdravi,« pove ob koncu Mojca.