Tokrat so me pogostili v restavraciji s hitro prehrano Bootl`s na Studencih.

Na “eku” Šarhove in Engelsove se nekateri zagotovo spomnite še trgovine, nato je prostor nekaj časa sameval, potem pa se je začela njegova gostinska pot s picerijami. Tam je bila tudi picerija Hitri gonzales, z lanskim septembrom pa je svoja vrata odprl Bootl`s. Po domače “butl”. Meni je ta “firtl” dobro znan predvsem zato, ker sta v bližini živela moja babica in dedek, zato še (pre)dobro poznam celoten teren igrišča, kadetnice, (železničarske) kolonije in okoliških ulic. Prav zato se počutim, da je, čeprav sem otrok centra, to malo tudi moj rajon.

Kje so v Mariboru že pekli dobre burgerje?

Novica, da grem tokrat jest k Butlu me je popolnoma navdušila. Zakaj? Okej, delno zato, ker sem se ravno vrnila z dopusta (kar ste, glede na manjkajoč prispevek izpred 14 dni bržkone opazili) v orientalskem pridihu in sem, priznam, pogrešala pristen sočen burger, kot ga znamo pripraviti pri nas.

Ja, bo že tako, da je toti naš Maribor postal kar nekakšna obvezna postojanka za vse ljubitelje te svojevrstne delikatese. Zakaj delikatese? Zato, ker se tistim, ki se morda (še) niste sami lotili že same nabave in nato še priprave burgerjev, zdi, da je okusen burger pripraviti takole z levo roko. Pa temu ni tako. Sama sem poskusila že vse, od “podplatov”, do takega kruha, da meso iščeš “not”, do premastne lepinje in še bi lahko naštevali.

Po mojem okusu je meso ravno prav medium zapečeno, omaka sočna in okusna, zelenjave dovolj, kruhek oziroma bombetka pa naj bo, hja, ne predebela, ne premastna, ampak okusna in popečena. Če je zraven še kakšna slanina, čebula itd, pa pika na i.

Kje so že imeli dobre burgerje v mestu? Mogoče se je kultura burgerjev takole postopoma prikradla v naš vsakdan in si je burger celo priboril mesto na tedenskem meniju poleg ostalih kosil. Bo že tako, predvsem ko se spomnim naše družine. Jaz recimo pogrešam burgerje iz Hambija (nasproti Cityja), ker so imeli najboljšo omako z nasesekljanim zeljem in kaj podobnega temu vse do danes nisem več našla. Potem sem se spoznala z dobrim starim McDonald`som, ki je še danes včasih alternativa moji večerji, sicer pa so burgerji vse do danes s prihodom nekaterih restavracij, ki slovijo po tej svojevrstni specialiteti, dobili mesto na vrhunskih menijih in iz hitre hrane postali okusno kosilo, prigrizek ob druženju ali pa kulinarična poslastica. To je uspelo tudi Bootl`su.

Za vsak okus se nekaj najde

Da ne bo pomote, Bootl`s sicer resda slovi po burgerjih, ampak ponuja še veliko več. Mogoče je naročiti tudi različne sendviče, perutničke ali “ribse”, sicer pa je v ponudbi še nepogrešljiva kombinacija k burgerju – krompirček v krhljih ali pomfrit, sezonska solata in dnevna ponudba domačih sladic.

Ob prihodu na ekstra vroč dan, ko sem se podala tja na kosilo, me je tako na mizi že čakal svež domač ledeni čaj z okusom ingverja in mete, iz kuhinje pa je že preko dvorišča prijetno dišalo, da sem si  takole pri sebi rekla, da je bila izbira gostilne (tudi tokrat) pravilna. Kot ponavadi sem osebju prepustila odločitev, s čim me bodo pogostili, berite drugače, torej s čim se želijo predstaviti bodočim jedcem, lačnim želodcem in seveda vam, našim bralcem.

Po nekaj požirkih osvežilnega napitka ter pogledu levo in desno na okolico me je na mizi čakala lično postrežena zajetna porcija solate in burger. Ustrežljivo in nadvse prijazno osebje mi je postreglo “politega”, kot se imenuje nova pridobitev restavracije, ki je bil dobesedno to. Prelit s cheddarjem. Ob pogledu na burger me je resno zaskrbelo, kako mi ga bo uspelo pojesti in kako nevljudno bo, če ga pustim. Med premlevanjem, kam bom z ostankom, pogledam na solato. Na kateri je balzamični kis. O, ne. Nekje s tremi leti se mi je namreč solata s kisom in oljem zamerila in čeprav ne vem zakaj, mi ta okus vse do danes nikoli ni spet prešel v kri ali pa vsaj skozi usta. Težava nastane, ker vsakokrat pozabim povedati, da zame pa nezačinjeno solato. Vedno se mi zdi, da preveč kompliciram, včasih pozabim, spet drugič se mi zdi nevljudno.

Torej Bootl`s. Hrana, ki jo moram poskusiti. Prispevek, ki ga moram napisati. Začnem z burgerjem. Odrežem prvi kos, odrežem drugi kos. Glej ga, no, to pa bo šlo. Brez posebnega naprezanja mi je seveda uspelo priti čez polovico.

Hitra hrana, ki to ni

Malo zaradi lakote, večinoma pa zaradi vrhunsko zapečenega burgerja. Pleskavica iz 100% slovenske govedine je bila ravno prav prepečena, da je ohranila pristen sočen okus. Potem je tukaj hišna omaka, rdeča čebula za še bolj aromatičen okus, in pa seveda slanina. Sliši se preprosto, a brez cheddarja ne bi bilo tako, kot je bilo. Ta oranžen preliv, ki mi je ob prvem pogledu na krožnik že delal pomisleke, je bil tako kremastega in puhastega okusa, da se je idealno zlil s preostalimi sestavinami, za piko na i je poskrbela tudi pražena čebula, ki je bila posuta povrhu.

Pravzaprav v Bootl`s hrano pripravljajo izključno po lastnih receptih, pri tem pa uporabljajo sveže in lokalne sestavine.


Čakala me je še solata. Sezonski nabor svežih sestavin, med katerimi so bili rdeč fižol, korenje, zelena solata in še kaj, je bil prav tako že videti osvežujoče, da sem se naposled odločila, da poskusim. In ni mi bilo žal. Tisti preliv iz kisa seveda ni bil samo kis, ampak njegova balzamična različica skupaj z gorčico in medom. Okusno, sveže, ravno prav sladko in seveda za prste polizat. Tudi solata je šla.

Medtem ko sem se mastila s svojim kosilom in navdušeno spoznavala okuse, se je garnitura gostov večkrat menjala, pa tudi dostavljavci so švigali sem ter tja in pridno odnašali hrano lačnim na dom. Bootl`s ima tudi dostavo. Čeprav grem stavit, da so tudi gostje med štirimi stenami prav tako uživali ob dobrotah izpod rok kuharskega mojstra, ki obrača pleskavice pri Bootl`s, bi bilo škoda zamuditi prijeten ambient in posedanje na senčni terasi, kjer je mogoče uživati tako podnevi kot tudi zvečer, ko se stemni in za romantično vzdušje poskrbijo lučke.

Torej, v Mariboru imamo še en “punkt”, kjer je mogoče pojesti nekaj na hitro, nekaj okusnega in kvalitetnega. Da se naješ “ko butl”. Ampak brez slabe vesti.