Bralci z različnih koncev poročajo o tem, da v mariborskih lekarnah, drogerijah in trgovinah skorajda ni več mogoče najti dezinfekcijskih sredstev, torej razkužil za roke, antibakterijskih krpic ali mil, ponekod so zmanjkale tudi zaščitne maske.

Prodali vse maske, primanjkuje razkužil

Farmacevtka manjše mariborske zasebne lekarne, s katero smo se pogovarjali, pove, da v lekarnah vlada kaos. »Potrebovali bi dodatno osebje, ki bi se soočalo le s prošnjami in klici za razkužila in zaščitne maske,« pove in nadaljuje: »Včeraj smo prodali 1000 zaščitnih kirurških mask, torej vse maske, ki smo jih v lekarni imeli.«

»Včeraj smo prodali 1000 zaščitnih kirurških mask, torej vse maske, ki smo jih v lekarni imeli.«

Pojasni, da so sicer precej mask še naročili, a ostaja problem, saj so kirurške maske takoj, ko se navlažijo, povsem neuporabne. »Dobili bi naj tudi posebne maske za delavce, ki imajo filter in so za varovanje pred okužbo bolj učinkovite,« pove, nato razloži, da je stanje v drugih mariborskih lekarnah podobno, če ne še hujše. Ponekod so namreč prodali tako zaloge mask kot razkužil, za naročilo novih pa obstaja prava »lekarniška čakalna lista«.

Čakalna lista za lekarniška naročila

»Mi nekaj razkužil še imamo, jutri dobimo še novo manjšo zalogo,« doda farmacevtka, ki pove, da je za naročilo nove zaloge poklicala vse mogoče veledrogeriste. »Ljudje so koronavirus vzeli preveč resno, tveganje za okužbo namreč ni tako, kot bi lahko iz povpraševanja po maskah in razkužilih sklepali,« pojasnuje: »Za skupine ljudi, za katere obstaja večje tveganje za okužbo, je bolj priporočljivo, da ostanejo doma, kot da v lekarnah iščejo razkužila in maske, virus namreč ne bo potrkal na vrata.«

Bralec, ki se je na lov za razkužilom podal v mariborski Europark, je povedal, da razkužila za roke ni ne v drogerijah, ne v Sanolaborju in ne v lekarni. Tam so vrsti čakajočih ljudi, ki so vsi povpraševali po razkužilu, celo povedali, da razkužila kronično primanjkuje in da ga tam, kjer je, celo razdeljujejo.

Da je problem širši, povedo tudi na upravi Lekarn Maribor: »Zaloge zaščitnih mask in razkužil so v naših lekarnah minimalne in se spreminjajo iz ure v uro. Trudimo se, da zaloge sproti obnavljamo, koliko se le da, iščemo pa tudi druge možnosti nabave oz. priprave razkužil. Za vsa navodila glede preprečevanje okužb naj ljudje upoštevajo navodila NIJZ, ki navodila na svoji spletni strani redno posodablja.« 

S problemom pomanjkanja mask se srečujejo tudi v bližnjem Gradcu.

Kritično sprejemanje informacij je ključno

Poudari, da je pomembno, da se morebitne informacije in sume na koronavirus obravnava kritično, vsekakor pa brez panike. Upoštevajo naj se priporočila NIJZ, prav Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije pa bo v primeru dejanskih potrjenih primerov koronavirusa v Sloveniji prvi podal informacije o nadaljnjem ukrepanju.

Ni potrjenega primera okužbe pri nas

V Sloveniji ta trenutek ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, vendar ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na omejene izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe.

Državljanke in državljane pozivajo, naj spremljajo medije ter spletne strani ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zunanjega ministrstva.

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost se je na današnji seji v razširjeni sestavi seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede koronavirusa, ki jih vodi ministrstvo za zdravje. Sekretariat je sprejel sklep, da je odločitve v zvezi z ukrepanjem na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki tudi mejijo na Italijo.