Urošu Andrlonu so v UKC Maribor operirali tumor na možganih, pri čemer je bil ves čas buden. Kot pojasnjujejo, je to potrebno zaradi spremljanja določenih možganskih funkcij.

FOTO: Arhiv Oddelka za nevrokirurgijo

Strokovnjaki nevrokirurgije UKC Maribor so v začetku februarja opravili zahtevno operacijo na odprtih možganih v budnem stanju. Bolniku, gre za Uroša Andrlona iz Podčetrtka, so v lanskem letu ob epileptičnem napadu odkrili možganski tumor, ki so v operacijski dvorani do milimetra natančno izrezali. Prvo tovrstno operacijo so v UKC Maribor opravili januarja 2019, letno jih izvedejo približno pet, skupno so jih opravili trinajst. “Sama epidemija ni vplivala na število tovrstnih posegov, saj verjamemo, da je ne glede na splošno stanje v državi potrebno vsakemu pacientu nuditi maksimalno oskrbo,” nam je pojasnil Tomaž Šmigoc, dr. med., spec. nevrokirurg, z Oddelka za nevrokirurgijo UKC Maribor.

Le če je bolnik buden, lahko spremljajo določene možganske funkcije

Pri samem posegu je potrebno, da je bolnik buden, saj je le tako mogoče spremljati možganske funkcije, ki jih z ostalimi elektrofiziološkimi metodami ni mogoče drugače, to so predvsem govor, spomin, načrtovanje, planiranje. Prednost posega je v tem, da je dejansko kontrola nad samimi funkcijami, nezanemarljiv pa je tudi občutek za samega bolnika, ki ima s tem posegom občutek varnosti. Nenazadnje lahko tudi sam med posegom spremlja, kaj se dogaja z njim. Ta del je za njih ravno tako pomemben, so še povedali v UKC Maribor.

Prednost posega je v tem, da je dejansko kontrola nad samimi funkcijami, nezanemarljiv pa je tudi občutek za samega bolnika, ki ima s tem posegom občutek varnosti.

Na vprašanje, kakšna je pri posegu vloga nevrologinje, dr. Šmigoc odgovarja: “Vloga nevrologinje je poleg predpriprave bolnika in  sestave personalizirianih testov sama stimulacija motoričnega in senzoričnega korteksa, pri operacijah ponotocerebelarnega kota pa detekcija posameznih kranialnih živcev. Med operacijo v budnem stanju pa poleg elektrofizioloških metod /motorični evocirani potenicali, senzorični evocirani potenciali, EEG, EMG) preko pesropnaliziranih testov mapira posamezna govorna področja. Glede na samo lezijo tumorja se nato skupaj odločimo še za monitoriranje drugih področij, kot je npr. prepoznava obrazov, planiranje, spomin.”

Tovrstna operacija traja med 5 in 10 ur, odvisno od same lokacije, velikosti in vaskularizacije tumorja. Bolnik je buden nekje 1/3 operacije, včasih nekoliko več.

Načrtovanje takšnih operacij vnaprej je nemogoče, saj je odvisno od števila bolnikov, ki k nam pridejo z lezijo, ki anatomsko in tudi klinično ustreza operaciji v budnem stanju.

“Načrtovanje takšnih operacij vnaprej je nemogoče, saj je odvisno od števila bolnikov, ki k nam pridejo z lezijo, ki anatomsko in tudi klinično ustreza operaciji v budnem stanju. Ekipa si prizadeva, da bi čim večjemu številu primernih kandidatov omogočili operacijo v budnem stanju, verjamemo pa, da je z dobro predoperativno pripravo bolnika lahko velika večina tistih, ki imajo tumor v določeni anatomski regiji, primernih kandidatov,” še pojasnjuje dr. Šmigoc.

Maribor se kosa z najboljšo nevrokirurgijo po svetu

Takšne operacije so gotovo potrditev, da se Maribor kosa z najboljšo nevrokirurgijo po svetu. “Zagotovo verjamemo, da je potreben nenehen razvoj in si želimo monitorirati in testirati tudi višje kognitivne funkcije. Tako da si dolgoročno želimo na rutinski bazi monitorirati tako planiranje, prepoznavo obrazov, sekundarni govor.”

Zagotovo verjamemo, da je potreben nenehen razvoj in si želimo monitorirati in testirati tudi višje kognitivne funkcije.

Ekipo sestavljajo: doc. dr. Janez Ravnik, spec. nevrokirurg, univ. dipl. psiholog, Tomaž Šmigoc, spec. nevrokirurg, Ninna Kozorog, spec. nevrolog, dipl. ing. računalništva. V ekipi izmenjujoče sodelujejo še anesteziologi: Vasilij Kosev, spec. anestezije, Bojana Drobnjak, spec. anestezije, Darjan Kos, spec. anestezije. Poleg slednjih so pomemben del ekipe tudi inštrumentarke (Jasmina Zorman, Slavica Grujič Somer, Katja Pečar Greif).

Uroš Andrlon: Počutim se odlično

Uroš Andrlon je za naš medij pojasnil, da je imel operacijo 4. februarja, nato pa je naslednjih devet dni preživel v bolnišnici. “Okreval sem počasi. Prvi mesec po operaciji se nisem veliko gibal, sem pa ves čas jemal predpisana zdravila. Konec februarja pa sem že začel z igranjem golfa. Trenutno ne čutim posebnih bolečin, še vedno pa so potrebna obsevanja. Počutim se odlično.”

Vedel sem, da se nekaj dogaja in to je to. Med operacijo sem celo zabrenkal na kitaro, ker pač golfa nisem mogel igrati.

Med operacijo se je Uroš, kot pravi, pogovarjal z nevrologinjo Ninno Kozorog in ker je bil pod sedativi, ni čutil nobenih bolečin: “Vedel sem, da se nekaj dogaja in to je to. Med operacijo sem celo zabrenkal na kitaro, ker pač golfa nisem mogel igrati,” se je še pošalil.