Obnova spomenika, ki je eden najbolj prepoznavnih v Mariboru, bo občino stala skoraj 20.000 evrov, zajemala pa bo manjše popravke, zalitje razpok na kipih in obnovo pozlate.

Obnova Glavnega trga se počasi bliža koncu. V sklopu del bo Mestna občina Maribor poskrbela tudi za lepšo podobo Kužnega znamenja, katerega obnova oziroma sanacija bo občino stala okoli 20.000 evrov. Dela naj bi se pričela v kratkem.

“Obnovitvena dela na Kužnem znamenju bodo zajemala manjša popravila, zalivanje razpok, čiščenje, impregniranje ter obnovo pozlate. Skupna vrednost obnovitvenih del, ki jih bo izvajalo Restavratorstvo Rus, Mitja Rus s.p., znaša 19.430 EUR. Dela se bodo pričela po dogovoru o organizaciji dela z izvajalcem obnove Glavnega trga in Koroške ceste,” so za naš portal sporočili z Mestne občine Maribor.

Eno najboljših del kiparja Strauba

Kužno znamenje Mariboru, ki je eden najbolj znanih simbolov mesta, je pomnik na Glavnem trgu. Meščani so ga postavili v zahvalo za konec kuge, ki je v 17. stoletju terjala življenje tretjine prebivalstva, o čemer smo pisali v tem članku. Prvoten kip je predstavljala podoba Marije vnebovzete, leta 1743 pa so ga nadomestili z današnjim, ki je delo mariborskega kiparja Jožefa Strauba. Spomenik je eno njegovih najboljših del, obenem pa sodi med vrhunska dela slovenskega baroka. Okoli Matere božje je razvrščenih šest svetnikov, priprošnikov zoper kugo, kasneje je bila oltarnemu vznožju, obdanemu s figurami, dodana še ograja.

Današnji spomenik na Glavnem trgu je kopija. Izvirne kipe in druge dele so med obnovo leta 1990 nadomestili z replikami, njih pa shranili na dvorišču mariborskega pokrajinskega arhiva, kjer so ostali izpostavljeni vremenskim pojavom in nevzdrževani. Leta 2003 so bili premeščeni v skladiščni prostor oziroma se danes nahajajo v avli mariborskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine.