Ena izmed posebej zanimivih poslikav se je nahajala v podhodu ob mariborski tržnici. A le ta je bila v preteklih dneh prebarvana s črno barvo.

V Mariboru so sicer prebivalci že navajeni na grafite na ulicah, za njih so skorajda samoumevni. Seveda pa vzbudijo našo pozornost posebej kadar so živih barv ali vsebujejo žaljive napise. Poslikave, ki so bile artistično dodelane, so bile tudi popestritev podhoda ob mariborski tržnici tik ob krožišču Koroške ceste in Strossmayerjeve ulice. Nekdo pa se je odločil, da so moteče, zato so bile prebarvane s črno barvo.

Velikokrat je vprašanje ali gre za umetnost ali vandalizem. O tem smo sicer v preteklosti že poročali, več lahko preberete TUKAJ.

S pomočjo opazovanja grafitov lahko razberemo, kaj je prebivalcem nekega mesta, sploh pa tem, ki si drznejo kršiti zakon, pomembno in kaj jih teži, grafiti pa so tudi pomemben element nekonvencionalne politične participacije.

Še nekaj dni nazaj je bil podhod videti tako:

FOTO: Najprej Maribor / Janez Jemec

»Pisalo se je o sivini v mestu, zdaj pa ga malajo že v črno… nekomu so barve strašni greh in jih je treba zatreti pa naj stane kar stane,« so zapisali ob objavi v Facebook skupini Naprej Maribor.

Danes je situacija popolnoma drugačna:

Stroški odstranjevanja grafitov v večjih občinah se letno gibljejo med 20 in 40 tisoč evrov.

Obrnili smo se tudi na Mestno občino Maribor kjer so nam pojasnili, da z omenjenimi deli niso seznanjeni. V prihodnjem tednu bodo poskušali pridobiti informacije o tem kdo je prepleskal podhod.

Po objavi članka se je oglasil Teo Ivančič in zapisal: »Motili so mene, Umetnostna galerija Maribor in NK Maribor, sta namenila sredstva, da se zadeva uredi na novo. Trenutno je pa črna pripravljena osnova za poslikave (tema se bo navezovala na mesto Maribor) saj se tako porabi manj sprejev.« Podhod naj bi bil sicer na črno prebarvan že skoraj mesec dni. Le-tega so prebarvali ob pomoči navijaške skupine Rudolf Maister.