Omenjena likovna mojstrovina je le eden izmed mnogih uspešnih projektov Nine Šulin, magistrice scenskega oblikovanja, kostumografinje in profesorice likovne umetnosti.

Nina Šulin je v Slovenskih goricah in širše znano ime. Je magistrica scenskega oblikovanja, kostumografinja in profesorica likovne umetnosti. Zdaj že leto in pol živi v Mariboru, prihaja pa iz Lenarta, kjer je sodelovala pri številnih uspešnih dogodkih in projektih. Trenutno je zaposlena kot učiteljica likovne umetnosti na Osnovni šoli Fram in Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Likovno ustvarja že od malih nog

Nina nam pove, da je imela zanimanje in interes za likovno ustvarjanje že od malega. “Veliko zaslug za moje prve slikarske poskuse ima zagotovo moja mama, ki me je in me podpira ter vzpodbuja pri mojem delu. Prav posebno mesto pa je v času mojega osnovnošolskega izobraževanja imela moja likovna učiteljica Milena M. Reščič, ki me je usmerjala in si prizadevala čim bolj osmisliti moje ideje. Po gimnaziji me je “zaneslo” na likovno delavnico v okviru Kulturnega društva Babičina skrinja Lenart, ki jo je takrat vodila profesorica Natalija R. Črnčec. Prav Natalija ima največ zaslug, da sem zamenjala študij, se prepustila toku svojega ustvarjalnega dela in pristala kot profesorica na pripravništvu na Prvi gimnaziji Maribor. Po enoletnem poučevanju sem se odločila, da bom študij nadaljevala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer kostumografija. Akademija mi je odprla nova obzorja, razširila moje interese in nadaljnje ustvarjalno delo še na polje gledališča.”

Vpeta je v številne projekte

V svoji dosedanji karieri je uresničila številne projekte. Precej gledaliških idej, predvsem kostumskih, je bilo realiziranih v okviru delovanja Kulturnega društva Delavec Lenart, kjer je oblikovala številne srednjeveške, renesančne in brezčasne kostume. “Zelo me veseli, da imamo v okviru omenjenega društva tudi aktivno lutkovno sekcijo, kjer šivam in izdelujem lutke in lutkovne rekvizite. Prav posebej sem ponosna na prostorske postavitve – instalacije, nastale v tandemu z Natalijo R. Črnčec: Sobežnosti, Sobiti, Sobarvi, globoka Modrina si, ki so nastajale ali nastajajo v različnih prostorih v Sloveniji in izven nje.”

Ob pedagoškem delu Nina Šulin trenutno pripravlja instalacijo Moherčice, ki bo maja naslednje leto na Svetlobni gverili v parku Zvezda v Ljubljani, z mislimi pa je v delu instalacije globoka MODRINA si z Natalijo, ki bo še letos decembra v Sodnem stolpu v Mariboru. Hkrati se pripravlja še na delavnico umetniškega performansa v Gledališki šoli, ki jo organizira društvo IndiJanez v okviru alternativne cone Pekarna v Mariboru. Naslednji vikend jo čaka še Linhartovo srečanje v Postojni, kjer oblikuje masko, frizure in kostume na predstavi Slava Klavora Spomenik in še bi se kaj našlo.

Podlaga za stensko ilustracijo je bila pesem Stanke Devjak

Ena izmed Nininih zadnjih stvaritev je stenska ilustracija, ki jo je naslikala v središču Lenarta, v podhodu med banko in trgovino Mercator. Pravi, da jo je k sodelovanju povabila Občina Lenart oziroma Darja Ornik z občinske uprave. “Za poslikavo sem zbrala kar nekaj idej, na koncu pa sem k sodelovanju povabila mojo dolgoletno “sodelavko,” pesnico Stanko Devjak, ki je za to priložnost napisala pesmico Štrk in cerkvena miška, ki govori o Lenartu, Zavrhu, Hrastovcu in Slovenskih goricah. Ideja za ilustracijo njene pesmi se mi je takoj utrnila, je pa trajalo kar nekaj časa, da sem stvar tudi udejanila.” Pove nam še, da je bila obnova podhoda nujna, ker pa je bil podhod pred tem že poslikan, je ideja najbrž padla kar spontano.

Gre za precej veliko stensko poslikavo (14 metrov krat 4,5 metra), ki je naslikana z akrilnimi barvami. Nastajala je približno 14 dni letos poleti. Slika prikazuje ilustracijo Lenarta (Trg osvoboditve in del Ptujske ceste) pa griče proti Lormanju in Voličini, Zavrh in na koncu Hrastovec.

Načrti so smeli

In katerih projektov se bo naša sogovornica lotila v prihodnje? “Poleg že zgoraj naštetega, ki se bo zgodilo zelo kmalu, si želim v kratkem postaviti skupno instalacijo s kiparko Polono Maher, sodelovati pri nastajanju novega gledališča Teater Magdalena, ki je v izgradnji v Pekarni v Mariboru, oblikovati kostume za naslednjo predstavo Kulturnega društva Delavec Lenart in še kaj velikega naslikati.”